Следвайте ни

Кои са новите министри в кабинета на Борисов ОБЗОР

viber icon

Тримата нови министри в кабинета „Борисов 3“ и двамата стари, които сменят ресорите си, са професионалисти с висока експертиза без партийни книжки. Назначаването на Кирил Ананиев /министър на финансите/, Марияна  Николова /министър на туризма/, Лъчезар Борисов /министър на икономиката/, Христо Терзийски /министър на вътрешните работи/ и Костадин Ангелов /министър на здравеопазването/ е знак, че премиерът Бойко Борисов е готов да заложи на експертен кабинет, който да изпълни програмата на управляващата коалиция до края на мандата,  за сметка на тясно партийните кадри.  Така министър-председателят отговаря и на част от исканията на протестиращите.     

Кирил Ананиев държи юздите на държавните пари в 7 правителства   

Новият министър на финансите Кирил Ананиев е човекът с най-богат опит във ведомството. Бил е заместник-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, два от кабинетите на Бойко Борисов и служебното правителство на Георги Близнашки. Преди да поеме здравното министерство, експертът бе заместник и на Владислав Горанов, когото сменя днес.

Ананиев вече е бил и министър на финансите от януари до май 2017 година в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков, назначен от президента Румен Радев.

Кирил Ананиев е роден на 2 юли 1955 година в София. Завършил е „Финанси и кредит“ в някогашния ВИИ „Карл Маркс“, днес – УНСС. Специализирал е в САЩ.

За пръв път постъпва в Министерството на финансите през 1980, като е минал през почти всички нива във ведомството.

 

Дясната ръка на Валери Симеонов поема туризма

Голяма победа на най-малкия коалиционен партньор сред управляващите – Валери Симеонов, е назначаването на Марияна Николова за министър на туризма. Именно тя смени Симеонов като вицепремиер след протестите срещу лидера на НБФС през 2018 година.   

Марияна Николова е родена в Ботевград  на 16.09.1975 г. Завършила е гимназията с преподаване на чужди езици „Алеко Константинов“ в Правец с профил френски език.

Магистър по "Право" от Нов български университет, тя се утвърждава като юрист със значителен опит в публичния сектор. Марияна Николова притежава и магистърски степени по "Публична администрация и административни практики" и "Право на Европейския съюз" от СУ „Свети Климент Охридски“,  както и магистратура по "Стопанско управление" от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Велико Търново.

Има редица обучения и специализации в Европа и голям принос в разработването на действащата нормативна уредба в сферата на държавната администрация. 

Била е адвокат към Софийска адвокатска колегия, както и юрисконсулт в „Топлофикация София“ ЕАД. Заемала е различни експертни длъжности в Министерство на държавната администрация и административната реформа. Заемала е ръководни длъжности, включително директор на дирекция „Правно-нормативни дейности“ в Министерство на земеделието и храните. Също така е избирана за член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Била е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита“ в „Национална електрическа компания“  ЕАД.

Преподавател е в Института по публична администрация към Министерския съвет.

На 21 ноември 2018 г. Марияна Николова бе избрана за заместник министър-председател по икономическата и демографската политика.

Криминалист с вкус към тежкия рок ще води МВР

От всички рокади в кабинета "Борисов 3" най-безболезнена ще бъде тази в МВР. Новият шеф Христо Терзийски и досегашният министър Младен Маринов вече няколко пъти са си разменяли местата като началник и подчинен. "10 години сме били на едно и също ниво. работили сме по различни направления на дейност - той по охранителна, аз по криминална. А следващите 10 години два пъти аз съм му бил началник, след това 2 пъти той ми е бил началник.  Той е бил главен секретар, аз съм му бил директор, после аз съм бил директор на Главна дирекция "Национална полиция", той е бил директор на СДВР. Аз съм бил зам.-директор на СДВР, той е бил началник на отдел "Охранителна", заяви Терзийски по повод отношенията си с Маринов, когото счита за голям професионалист и приятел.

Новият вътрешен министър Христо Терзийски е роден е на 31 юли 1968 г. в Кюстендил, родният град на създателите на групировката ВИС Васил и Георги Илиеви, които са по-големи от него съответно с 3 и 2 години. Малко изненадващо за полицай е завършил висше образование в Техническия университет в София.

Терзийски се смята за топ криминалист, специалист по наркотиците, с вече 24 години опит в системата на МВР. Новото назначение го завари като шеф на Главна дирекция "Национална полиция", която оглави през февруари 2015 г. Започва кариерата си през 1996 г. в сектор "Криминална полиция" в Шесто управление на СДВР. Постепенно се издига до началник на сектора, преди да оглави същия отдел в Столичната полиция. След това става зам.-шеф на Криминална полиция в СДВР. През 2009 г. е назначен за зам.-директор на столичната дирекция, за да поеме ГДНП през 2015 г.

За Терзийски се знае, че запален рокаджия, по ирония на съдбата е присъствал на някои от най-големите концерти у нас по служба, но пътува и навън, за да гледа любими банди.

Новият министър беше на първа линия по време на протестите през 2013 година. Сега беше на място и по време на екшъна в Росенец, когато водени от Христо Иванов негови съмишленици искаха да стигнат до плажа пред морската резиденция на Ахмед Доган.

." В Росенец не допуснахме нарушаване на обществения ред или да пострада гражданин или полицай - това беше важното за мен", коментира Терзийски.

Хирург с опит от Сървайвър се захваща със здравеопазването

Изпълнителният директор на УМБАЛ "Александровска" доц. д-р Костадин Ангелов ще има една от най-тежките задачи сред новите министри, защото здравеопазването винаги е било горещия картоф сред ресорите на властта. Известният лекар е завършил МУ София, с придобита специалност по хирургия, и курсове по хирургична онкология,  хепатобилиарна и панкреатична хирургия.

Започва работа като лекар в Центъра за спешна медицинска помощ към УМБАЛ "Св. Анна". Работи като хирург в Клиниката по хирургия на УМБАЛ "Александровска", където впоследствие е главен административен лекар, а към момента - изпълнителен директор на лечебното заведение.

Проф. Ангелов е член на член на Управителния съвет на Асоциацията на Университетските болници за активно лечение в Република България, на Академичния съвет на Медицински университет - София и секретар на Българското хирургическо дружество. От 217 г. е съветник в Комисията по здравеопазване на Народното събрание и главен координатор на на Експертния съвет по „Хирургия”, Министерство на здравеопазването

През 2012 г. е удостоен с наградата „Най-добър преподавател" на студентите медици от випуск 2012 г., а през 2015 г. с приз „Проф. д-р Парашкев Стоянов” за високи постижения в областта на медицинската наука и преподаване, Медицински факултет, МУ-София.

 Автор и съавтор на множество научни публикации и учебници по хирургия. Член на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19. Участва като консултант в първото издание на шоуто "Сървайвър" преди близо 14 години. Оттам датира и близката му дружба с актьора Владо Карамазов.

Съсед на Фандъкова ще вдига на крака икономиката

Новият министър на икономиката Лъчезар Борисов има вече 3 години опит като заместник на досегашния титуляр Емил Караниколов. Роден е през 1978 г. в Самоков, като родният му дом е съвсем близо до къщата, в която е израснала столичната кметица Йорданка Фандъкова.

Завършва с отличие гимназия „Константин Фотинов“ с профил математика. Висшето си образование със специалност "Макроикономика" получава от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като завършва с отличие бакалавър и магистър.

Има втора специалност по "Счетоводство и Финанси" от Института за следдипломна квалификация към УНСС. Понастоящем е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси.

Започва работа като главен експерт в Министерството на икономиката, след провеждането на конкурс през 2002 г. От 2006 г. до момента е началник на отдел, като ръководи отдели „Преструктуриране и капиталови пазари“ и „Управление и преструктуриране на държавното участие“. През този период е изпълнявал и длъжностите началник на отдели „Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг“ и „Стратегически анализи и прогнози“.

Член е на Управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. Има богат натрупан опит в сферата на корпоративното управление, като е бил и в ръководните органи на редица частни и държавни компании от сферата на промишлеността, енергетиката и финансовото управление.  Женен е с едно дете.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

ДЕ Е БЪЛГАРИЯ...

ДЕ Е БЪЛГАРИЯ...

24.07.2020 | 08:34

КОЛКО ЖАЛКО НЕЩО СА ДВАТА ПИСКЮЛА ОКОЛО БОКО....ЗА НЕГО НЯМАМ ДУМИ помня го как трошеше тухли ПО СТУДИЯТА И ПРИКАНЯШЕ мисирките да му пипнат бицепса.... ТА ДО ЧЕКМЕДЖЕТАТА С МИЛИОНИ И ПАТЛАЦИ... ТА ЧАК ПОЛИТИК МЕЖДУНАРОДНИК.... АМА САМО ЗА ЛЕЛЯ МИ ПЕНА.... ЛУДИЯ МАКС /ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ/ КАК ДЪРПАШЕ И МЛАТЕШЕ ВАЗРАСТНА ЖЕНА НА ГРАНИЦАТА.... И ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА ТАНЦЬОРА ТОЛУП: ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ТОВА ТЛЪСТО НЕЩО КАТО ТАНЦЬОР В ДЕНСИНГ СТАРС !!!! АЗ СИ ГО ПРЕДСТАВЯМ С ПАЧКА НА КРЪСТА И ТОРБА БИЛЛА РАЗВЯТА В РЪКА.... И ВСИЧКО ТОВА ОТ ТОЯ патРЕОТ ЗА МАНГИЗИИИ.... ЗНАЯТ ЛИ НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ ОТ НАТО ЗА НЕГОВИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ В ТЕЗИ ТАНЦОВАЛНИ ФОРМАТИ.....МОЖЕ ЛИ ДА ГИ ПУСКАТ НА ВОЙНИЦИТЕ НА ВСЯКО УЧЕНИЕ ЗА СТИМУЛ..... ВСИЧКИ НАШИ ПАРТНЬОРИ ДА СЕ ЗАПОЗНАЯТ С ТЕЗИ КЕЛ...ЕШИ НАРЕЧЕНИ БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО........ ВЪН ДО ЕДИН ....НЕДОКАЗАЛИ СЕ БОКЛУЦИ.....

Отговори
0 0
Стига бе!

Стига бе!

23.07.2020 | 17:16

Боко, изчезни!

Отговори
4 1
DAMIEN THOR

DAMIEN THOR

23.07.2020 | 15:25

(Б)ОКЛУЦИ, ВЕЧЕ ОБЕЩАХ РАЙСКАТА ГРАДИНА НА БЕЛАРУСИТЕ, КАТО ВИ ИЗБИЯ ВАС. НЕ ХРАНЕТЕ НАПРАЗНИ ИЛЮЗИИ :) КАЗАХ ВИ, ЩЕ ВИ ИЗТРИЯ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА, ТА ДОРИ ДА СТЕ ПОСЛЕДНИТЕ НА ТАЯ ПЛАНЕТА.

Отговори
0 2
И да дойдат

И да дойдат

23.07.2020 | 15:20

Божков, Гергов, че панаира му не стига и Курнелия Техноимпексова дето му го хариза, барабар с всички "червени", "сини" и ДПС олигарси. Да видите как ще оглозгат пак България! Каквото и които остане ще види на какво е способна короната!

Отговори
2 4
майко мила, никъв шанс

майко мила, никъв шанс

23.07.2020 | 15:12

Пак същите крадци, дебили и минетчии, ОСТАВКА!!!

Отговори
7 3
Стига бе!

Стига бе!

23.07.2020 | 17:14

Не са крадци, роднини и съседи са,,,

Отговори
5 0
Алекс

Алекс

23.07.2020 | 14:26

Бойко Борисов на сапун!

Отговори
5 2
Ковидчо:

Ковидчо:

23.07.2020 | 21:50

Не става, само ще замазва още повече мръсотията... и ще смърди!

Отговори
2 1
И да дойдат

И да дойдат

23.07.2020 | 14:13

Божков, Гергов, че панаира му не стига, тая дето му го хариза - Нинова де, и всичките знайни и незнайни "червени", "сини" и ДПС олигарси. И пак ще оглозгат България!

Отговори
4 3
Гещев вън също

Гещев вън също

23.07.2020 | 13:26

Остака не преобличане. Правителството и депутатите, защитаващи лични и корпоративни интереси, прикриващи гаф след гаф трябва час по-скоро да се махнат от ръководните длъжности, които заемат, тоест да ни управляват. Хората не са глупаци. Уволняваме Ви! Никакви промени на парче няма да спасят края на ерата Боко Далаверата

Отговори
8 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?