Следвайте ни

Кои партии ще оцелеят, ако спре държавното кранче?

С намаляването на субсидията премиерът Борисов удря най-тежко собствената си партия

viber icon

Финансите на ГЕРБ ще се стопят съвсем, ако бъде прието предложението за държавна субсидия от 1 лев на глас. За 2018 година партията на Бойко Борисов е получила над 15 милиона лева, а хипотетично занапред би взела едва 1.3 милиона. При БСП положението е идентично - субсидия над 12 милиона пада на под 2 милиона лева. ДПС пък биха разполагали едва с 380 хиляди лева вместо досегашните 4 милиона. Цифрите показват, че най-големият удар от намаляването на субсидията ще отнесе именно партията на премиера. Въпреки това Борисов е решен да направи промяната, за която отдавна настояват общественици и народни говорители. 

От какво се издържат партиите

Приходите на партиите се формират по няколко линии, като най-голямото перо е държавната субсидия. Следват членския внос, даренията, приходите от лихви, тъй като голяма част от организациите държат парите си на депозит. Много малко от тях разчитат на приходи от други стопански дейности, тъй като не разполагат със собствени активи. Любопитно в справките, подадени от големите партии в Сметната палата, е, че сумата от членски внос на БСП е почти шест пъти по-голяма от тази на ГЕРБ - 938 хиляди срещу едва 161 хиляди лева. Червените събират от членовете си по 5 лева годишно, ако са работещи, и по 2 лева - ако са пенсионери или извън пазара на труда.

В ГЕРБ лептата е твърдо 2 лева.

Дори ДПС е натрупала повече пари от членска маса, според отчета те гонят половин милион. 


Евентуалното намаление на държавната субсидия ще ореже доста "стандартът на живот" на партиите. Те най-лесно и безболезнено биха се отказали от наемането на партийни клубове в градовете, особено в по-малките населени места. 

Партиите са ни скъпи  

Държавата започва да субсидира партиите през 2001 г. по времето на Иван Костов. Тогава според закона за политическите партии помощта е закована точно на 1 лев за глас. Четири години по-късно законът се променя и субсидията става 1% от минималната работна заплата. А после - 2%. През 2008 година тройната коалиция извоюва още по-високи нива - 5% от минималната заплата, което прави по 12 лева за глас. Правителството на Пламен Орешарски орязва помощта с цял лев, за да се стигне до теоретичните 11 лева. Защото, както стана ясно, партиите са прибирали доста повече.

В чужбина обаче има доста примери как държавата може да играе пасивна роля във финансирането на политическите партии. В Словакия например държавата ги спонсорира с по 30 цента на глас, в Латвия - 71 цента. В Австрия се дават между 2 и 2.5 евро на глас.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари (7)

Гербаджия

Гербаджия

12.06.2019 | 01:17

Да живее Бат Бойко и ГЕРБ! Само те не са лакоми. Другите стискат субсидиите си и не ги пускат! Нинова е дала 6 милиона лева за "външни услуги" за Евро-изборите и сега касата на БСП е празна! Как ще се задържат без пари?

Отговори
1 0
go6o

go6o

11.06.2019 | 23:16

ГОШО 06.06.2019 | 7:57 НЕ КУПУВАЙТЕ В КАМЕНИЦА ХИЛ...ЗЕМЯТА Е ОТРОВЕНА ОТ БИВШИЯ ЗАВОД...НИКОЙ НЕ ПОИСКА И НЕ НАПРАВИ НЕОБХОДИМАТА ЕКСПЕРТИЗА ПРИ ПРОМЯНАТА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО...ОТРОВАТА ОТ БИВШИЯ Е ПРОНИКНАЛА ДЪЛБОКО И АКО ЖИВЕЕШ ТАМ СИ ОБРЕЧЕН...

Отговори
0 0
ПЕНЬО

ПЕНЬО

11.06.2019 | 09:54

БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ДЕСЕТИНА ПАРТИИ,А НЕ ОТ 300 ПАРЧЕТА!!! ТАКА ЧЕ,АКО НАМАЛЕЯТ НА БРОЙ,ЩЕ Е ОТ ПОЛЗА НА НАРОДА.НАЛИ ВИЖДАТЕ КАК ЗЕЯТ И ИСКАТ,ИСКАТ И НЯМАТ МЯРКА!!!!

Отговори
7 0
стефанов

стефанов

11.06.2019 | 09:48

Сладка баница е това - командировки извън страната, - скъпи вечери - за подкупи по време на избори не коментирам. Лъскави "необходими" возила" - строеж и наемане на офиси. Ами нали и за Цецо трябва да има и разни други подобни

Отговори
3 0
Григорова

Григорова

11.06.2019 | 09:01

Нещо не сте наясно с членския внос на БСП. Плаща се всеки месец, а не годишно. Аз съм пенсионер и доброволно плащам по 5 лева месечно. Нашата партия ще се оправи и с по-малко пари, да му мислят другите.

Отговори
4 3
Михайлов

Михайлов

11.06.2019 | 08:47

Да си набират членска маса и да си се самоиздържат! Защо целия народ да им плаща членски внос? Освен това, те ползват под символичен наем какви ли не помещения, ресторанти и кръчми! Стига привилегии! Партиите са паразити за обществото ни!

Отговори
9 1

11.06.2019 | 07:52

Членският им внос е напълно достатъчен.

Отговори
13 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?