Следвайте ни

Кои българи остават без увеличение на пенсиите? Говори социалният министър

viber icon

Преизчислението на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 г. ще остави над 915 хил. души без увеличение, или 44% от всички пенсионери. Това са 915 хиляди причини ние да предложим пенсиите да се актуализират с вдигане на тежестта на стажа на 1,35, заедно с повишаване на минималната и максималната пенсия. Това отговори служебният социален министър Гълъб Донев по време на парламентарния контрол.

На преизчисление няма да подлежат пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. Това са социалните за старост и инвалидност, персоналните и тези за особени заслуги. Общият им брой е около 59 хил., отчете Донев от парламентарната трибуна

Без преизчисление ще останат и хората с пенсии за трудова дейност, за които не е изчислен индивидуален коефициент. Това са около 583 хил. души. Тези, които няма да минат минималната пенсия дори с преизчисление са още 247 хил. души. На преизчисление със среден осигурителен доход от 2018 г. ще са и 24 600 души, които са ограничени от тавана на пенсиите.

Хората, които са се пенсионирали преди 2008 г., ще останат излъгани, защото ножицата между старите  и новите пенсии ще се разтвори още повече с вашето предложение, отвърна Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".  Според нея най-големият проблем е, че минималната пенсия ще е 340 лв., или с 10 лв. по малко от пенсиите, които сега взимат заради бонуса. Хората свикнаха с добавката от 50 лв., каза още Манолова. И обясни, че не всички хора ще могат да получат новите надбавки, които предлага правителството и трябва да допълнят пенсиите до линията на бедност от 369 лв.

Вие отчитате, че има разлика в доходите на хората пенсионирани преди 2008 г. и след това. През тези периоди обаче действат и различни правила, припомни Гълъб Донев. 

Разбирам, че всички искаме простата математика от 50 лв. да бъде включена в основната пенсия, но такава проста математика в социалната сфера няма, каза още социалният министър. И бе категоричен, че най-справедливият начин за вдигане на пенсиите е чрез коефициента за осигурителен стаж. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

30.07.2021 | 14:32

Ненаядени изроди.Утрепахте се да тръбите,че ще увеличавате пенсийте,а сега се оказа,че не е баш така.Продължавайте да се гаврите със старите хора.От все сърце ви пожелавам един ден да се окажете на тяхно място с техните пенсии.Простаци.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?