Следвайте ни

Код "червено" в Хасково и Смолян

viber icon

 

В областите Хасково и Смолян е въведен код "червено". Най - тежка остава обстановката на територията на област Хасково, съобщиха от МВР, цитиран от БГНЕС.

Повишава се нивото на водата в квартал Гебран на Свиленград, откъдето по-рано бяха изведени 30 жители и при необходимост се извеждат и други хора от застрашени участъци по информация към 20.30 часа. В района на с. Бисер, община Харманли продължават спасителните действия.

Прекъснато е движението на жп транспорта в участъците Раднево - Любеново, Симеоновград - Харманли и Харманли - Свиленград - Любимец.

Овладяна е ситуацията с яз. Орешец, като към момента се изпускат контролирано водни обеми.

Язовир "Ивайловград" продължава да прелива с водно количество 164 куб. м. в секунда от преливника и 269 куб. м. в секунда от ВЕЦ. Продължава контролираното изпускане на водни маси от язовир "Студен кладенец". Отворена е една клапа на язовира и се изпускат контролирани водни количества - 244 куб.м. в сек. и 269 куб. м. в секунда от ВЕЦ. Продължава да прелива язовир Книжовник в района на Стамболово, област Хасково, като притока му намалява и изпусканите водни маси намаляват до 30 куб.м. в сек. Очаква се преливането да бъде преустановено през нощта. Язовир "Тракиец", област Хасково, се изпуска контролирано през напоителните канали.

Отменено е бедственото положение в общините Златоград и Неделино. В области Кюстендил, Пазарджик и Видин вали обилен сняг. Вдига се нивото на водата /1.60 м/ в квартал Гебран на Свиленград. Предприемат се мерки за въвеждане на допълнителна високопроходима техника в града. При необходимост се извеждат хора от застрашени участъци.

По информация от "Напоителни системи" са скъсани диги на следните места:

- река Харманлийска, корекцията на реката между селата Стойкова и Любеново.

- приток на река Хармалийска в района на с. Книжовник

- р. Харманлийска – гр. Харманли при вливането в р. Марица

- река Бисерска – землището на с. Бисер

- р. Марица – Свиленград, кв. Гебран. В общ. Джебел е отнесен моста за с. Селянка. Частично е разрушен мостът за с. Софийци.

Пътят "Хасково - Свиленград" е затворен за движение в участъците от Любимец до Свиленград и от Харманли до Любимец поради наводняване. Движението е пренасочено по АМ "Марица".

От 18 часа е спряно пропускането на всички автомобили през ГКПП-Капитан Андреево, поради заливане на пътен участък от р. Марица. Потокът е насочен към ГКПП Лесово.

В община Момчилград са затворени 2 моста - за с. Седлари и с. Загорско. Подкопани са основите на мостовете и е прекъснат пътят за туристическата хижа в с. Нановица, няма хора. В област Ямбол е скъсан язовир между селата Окоп и Кукорево, щети и пострадали няма. В с. Овчи кладенец, община Тунджа, са наводнени мазетата на къщите. Няма пострадали.

Без изброените, останалите значими язовири на територията на страната, стопанисвани от НЕК и Напоителни системи имат около 30% свободен обем, като могат да поемат допълнителни количества водни маси.

Метеорологичната обстановка ще се влошава през следващите 24 часа. Очакват се валежи от мокър сняг в района на Хасково. По данни на НИМХ близките часове се очаква пик на водните нива в речните корита. В района на бедствието са съсредоточени значителни сили - хора и техника от състава на МВР, МО, БЧК, МОСВ и МЗХ. Изграден е подкрепителен център за населението, като е осигурена питейна вода.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?