Следвайте ни

КНСБ: Шефове дебнат в социалните мрежи, уволняват за коментари и снимки

viber icon

Все по-чести са случаите на уволнения на служители заради постове в социалните мрежи или "неподходяща" профилна снимка. Това показват данни на КНСБ от последните месеци, съобщава bgonair.bg. 

Десетки са сигналите, постъпили в синдиката през последните месеци за уволнения след коментари в социалните мрежи. 

"Не са малко сигналите, които сме получавали заради това, че някой си е публикувал заплатата в социална мрежа с негативен коментар или други, които поставят политиката на дадена фирма или институция, като това веднага се вижда от колегите и достига до работодателя... Но няма как човек заради личното си поведение да търпи наказания за професионалната си дейност, тоест Кодексът на труда никъде не урежда някакво наказание за това", обясни експертът в сферата на трудовото право Тодор Капитанов.

Като причина за уволненията работодателите посочват, че публикуването на подобно съдържание от страна на техните служители в социалните мрежи е неприемливо.  

"Тук е интересно да се види дали в самата заповед за уволнението това е основанието, защото не вярвам някой да напише в една заповед, че профилната снимка във Facebook е причина за едно наказание. Тук правим е бележката, че всички имаме свобода на словото, всички имаме право да изразяваме нашите възгледи в личното пространство, но когато въпросите са с нашите трудови взаимоотношения, трябва да се разгледа конкретния случай", заяви Снежина Саръиванова от Българска стопанска камара. 

Невена Лазарова работи като сервитьор в заведение. Смята, че работодателите не трябва да преценяват кандидата според снимките му в социалните мрежи, а според професионалните му качества.  

"Не трябва това да е основен критерий за това дали да наемат човека на работа, тъй като все пак всеки има право на личен живот. И това, че във Facebook човека е качил, примерно снимка от бар, дискотека или нещо такова не означава, че не е професионалист в това, което върши", категорична е Невена.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

дедо

дедо

30.05.2021 | 18:04

Отвратен съм от пловдивския бизнес! Уволняват те когато си искат без да им мигне окото! Виновен си и толкова! Даже и за това, че не получаваш редовно заплатата си, че са те глобили, за да им работиш без пари, че са те завлекли с нещо.... Изобретателни са - не може да им се отрече. И това важи не само за дребните и средните, а и за големите, произвеждащи "меката топлина" например... В тази държава оправия нчма да има! Съвета ми към младите е - изберете Терминала! Тук ще ви писне от обещания за светло бъдеще. Една от причините за намаляване на населението е именно перверзиите на "бизнеса".

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?