2374
Следвайте ни

КНСБ със спешни мерки за подпомагане, предлагат нова линия на бедност

viber icon

КНСБ иска спешен пакет от мерки за подпомагане, за да не се стигне до бунтове.

Сред искания на синдикалистите е да се определят критерии за енергийна бедност и да се подготвят бързи промени в действащата нормативна база за целево енергийно подпомагане, а от първи декември да се въведе и прилага 460 лв. официална линия на бедност вместо сегашната от 369 лева.

Проект на правителството предвижда тя да стане 413 лв. от първи януари догодина.


КНСБ настоява също така подпомагането по оперативната програма за храни да се разшири, като се включат и всички пенсионери с лична пенсия плюс добавката от 120 лв. до 600 лв. включително, предаде БНР.

КНСБ настоява правителството да увеличи и командировъчните. Предложението е сумата за дневни пари на командирован в страната работник или служител да се повиши от 20 лв. на 35 лв.

Това са част от пакета от мерки на КНСБ за спешна подкрепа на доходите, който предстои да се обсъжда тази седмица на работна среща с бизнеса и служебния социален министър Гълъб Донев.


Аргумента на КНСБ за увеличаване на командировъчните е, че размерът на така наречените дневни не е актуализиран от 2008 г. и на практика не може да покрива нормално хранене поне два пъти дневно на командированото лице.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?