Следвайте ни

КНСБ настоява за директива за минималната заплата

viber icon

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) продължава да настоява за приемане на Рамкова директива за минималната работна заплата. Идеята е предлагането на общи правила и критерии с цел прекратяване на социалния дъмпинг. Затова синдиката подкрепя обявеното от Европейската комисия начало на консултации със социалните партньори за въвеждане на справедливи минимални възнаграждения за работниците в Съюза. 

„Според нас трите процеса - нарастване на минималната работна заплата, повишаване ефективността на секторното колективно договаряне и възходящата конвергенция на заплатите, трябва да вървят успоредно, в единство и те да бъдат стимулирани през съответните правни механизми“, казват от КНСБ. 

Според тях директивата трябва да бъде насочена към решаване на проблема с ниските нива на минимална работна заплата в голяма част от новите страни-членки (България – 286 евро, Румъния – 319 евро, Литва и Латвия – 380 евро, Унгария – 444 евро, Хърватия – 463 евро, Чехия – 477 евро, Словакия – 480 евро, Естония – 500 евро и Полша – 503 евро). От синдиката са категорични, че за държавите, чиито нива на минималната заплата отговарят на въведените принципи и гарантират нормална издръжка на живот, не би трябвало да произтичат задължения. Минималната заплата трябвало да бъде 50 на сто от средната за страната. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?