Следвайте ни

КНСБ иска "данък баровец"

Младите семейства да взимат безлихвени заеми срещу ангажимент да не емигрират

viber icon

Да обложат с данък "богатство" най-заможните българи за допълнителни жилища, скъпи автомобили, вили и яхти искат от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Революционното предложение бе представено пред журналисти на семинар "Жизнения стандарт - във фокуса на медиите" в Белчински бани. Според шефа на КНСБ Пламен Димитров данъчната система в България е една от най-несправедливите в Евросъюза и е нужно цялостното <210> преструктуриране.

Основното искане на синдиката е да се въведе необлагаем минимум, който да бъде равен на установената минимална работна заплата /МРЗ/ за страната. Това означава, че хората, които работят на най-ниското възможно заплащане, няма да плащат никакви данъци. Същото трябва да важи и за младите семейства. За тях трябва да се закове необлагаем минимален първоначален доход, чиято сума подлежи на допълнително обсъждане. Срещу ангажимент да живеят и работят в страната минимум 15 години съпрузите могат да получат безлихвен кредит за покупка или обзавеждане на жилище, посочи Любослав Костов, главеният асистент и доктор по икономика към КНСБ. Как  обаче търговските банки ще бъдат убедени в това и дали държавата ще се явява гарант по заемите, не стана ясно. 

За сметка на нулевите данъци дотук синдикатите предлагат повишение за някои по-редки налози. Като например приходите от дивиденти да се облагат с 10 вместо с 5 процента, за да се следва еднаква логика с тази на корпоративното облагане. Костов даде за пример, че този данък във Франция е 30 на сто, в Германия - 25 на сто, Италия - 26 на сто, в Полша - 19 на сто. В България е една от най-ниските ставки на данък върху приходите от дивиденти в целия ЕС, което създава условия за "порочни практики", допълни икономистът. 

Въвеждане на принципи на данъчно облагане за цифрово присъствие, или т.нар. "дигитален данък" е друга идея на синдикатите. В програмата им има общо девет предложения за революция в данъчната система на страната. 

Изчисленията на КНСБ показват, че реализацията на предвидените мерки ще струва на държавния бюджет 1,6 млрд. лв., посочи още докторът по икономика Костов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

@

@

11.07.2019 | 23:01

Тези комунистически мекерета - профсъюзите пак са купени от "забогателите" българи. Данък "богатство" се нарича прокуратура и съд. Свиквайте. За безлихвените заеми на млади българи - може, но как ще ги спрете да пътуват бе, идиоти нещастни? Комунист не може да върже 2 и 2, доказано е.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?