Следвайте ни

КНСБ иска 570 лева минимална пенсия, 1200 лв. - минимална заплата

От синдиката са разтревожени от предизборния пуполизъм и липсата на водеща политическа сила

viber icon

Минималната пенсия да стане 570 лв., а минималната заплата – 1200 лв., искат от Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ). Настояването им е оповестено в специално обръщение по повод предстоящите избори на 4 април.

В позицията си те отбелязват, че изборите за 45-ото Народно събрание се провеждат в сложен за България, Европейския съюз и света период. Синдиктите взимат под внимание, че пандемията  COVID-19 е поставила пред редица изпитания икономиките, социалните системи в световен мащаб и затова настояват да се помисли за обществото. Причината е, че нараства глобалната несигурност от факта, че е трудно да се прогнозират последиците от кризата.


Освен увеличаване на минималните пенсия и заплата от синдиката смятат, че реалистичният размер на средната за страната пенсия е 870 лв. Според експертите им са необходими 38, 7 млрд. лева разходи за социално осигуряване, подпомагане и грижи, и здравеопазване. Това ще позволи подобряване адекватността на системите за социална защита и тяхното въздействие. Изчисленията им показват, че поне 20 -22 млрд. лв. ще отидат за пенсии. От КНСБ са категорични, че минималното обезщетение за безработица трябва да се увеличи най-малко на 35 лв. на ден, а максималното до 70 лв. на ден.


Според синдиката България ще проведе изборите за национален парламент на фона на нападки, пошла лексика, конфликтен тон и популизъм. „Въпреки че в предизборните платформи повечето партии обещават покачване на благосъстоянието на българите, сред визиите им липсват идейни различия и алтернативи. Повечето партии обръщат внимание на европейските инициативи за „Зелената сделка“, декарбонизацията, цифровизацията и други. В платформите не присъстват обаче по-конкретни мерки и политики за предизвикателствата пред България. Предлаганите реформи са частични и без финансово обезпечаване, особено по въпроси, по които в обществото има ясно изразена неудовлетвореност. Проблемни за българите са темите като демографската криза, здравеопазването, доходите, неравенствата, пандемичните мерки и други“, казват от КНСБ. 


Другият притеснителен момент според тях е, че липсва водеща политическа сила, като подчертават, че очакванията са за силно фрагментиран парламент, трудно съставяне на мнозинство и на правителство и недостатъчно обществено доверие и подкрепа. „Категоричните предизборни заявки за отказ от търсене на коалиционни формули за управление стесняват полето за политическо маневриране. Това се случва в момент, в който държавата се нуждае от силни, категорични и консенсусни мерки за овладяване на епидемията и за икономическо възстановяване“, отбелязват от синдиката. За осигуряване на необходимите условия за провеждане на честни и прозрачни избори настоява изпълнителния комитет на КНСБ. 


Наред с политическите фактори на нестабилност, КНСБ припомня, че продължава да се задълбочава социалното и икономическо неравенство. 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Дани

Дани

03.04.2021 | 10:21

Първо държавният служител трябва да си плаща осигуровките,а не само да получава на готово,второ пенсиите трябва да се преизчислят при всяко увеличение като изборно обещание!

Отговори
1 0
УМЕН

УМЕН

31.03.2021 | 22:53

ДО ТЕЗИ ПИСАЧИ С БОЛНИ МОЗЪЦИ вие защо критикувате вдигането на заплати и пенсии 200-години с ниски доходи ли искате да управлявате още по този параметър изоставаме много от цивилизования свят значи на разни Тулупи може да се вдига заплатата и на разни некъдърни държавни чиновници а за работниците неможе.......

Отговори
1 0
jjj

jjj

31.03.2021 | 18:37

Дрън - дрън, та Пл.яс!! Тези организации - КНСБ и Подкрепа отдавна вече не са това, което трябва да са!! Лизог.ъз.ци и дуп.е.давци - никой не го е еня за работника и народа в БГ!! Така са умешани с властоимащите, че треперят за собствените си заплати!! Само преди избори ще чуеш някое мало.умно или неосъществимо предложение и - толкоз, до другите избори!! Говорите за милиарди, алан.колу, откъде ще ги изкарате, а?? - от чекмежето на Боко ли??

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?