Следвайте ни

Кметовете настояват да се създаде екополиция

viber icon

Община Стамболийски е намалила депонирането на Цалапица с до 40 процента. Общинското предприятие БКС, което се занимава със сметосъбирането на територията, извършва сепариране на боклука, като се отделят хартията, металът и др. Тъй като районът е предимно селски със много земеделски производители, се извършва и сортиране на зеления отпадък, като той минава през специално сито и така се отделя пръстта. 

Съвместно с Община Съединение ще започне и изграждането на компостираща инсталация, в която зеленият отпадък ще се преработва до компост.

Междувременно стана ясно, че за разчистване на сметището в Ново село ще се търси финансов ресурс от държавата. Според Мараджиев обаче големият въпрос е как след това ще се опазят почистените места да останат такива във времето. Според управника решението е в 24-часова охрана, налагането на сурови глоби на нарушителите и високо самосъзнание. Затова уместно според него е създаването на екополиция, която да е в помощ на общините. Депото за зелени отпадъци край Ново село е останало от предишното  управление. Новото ръководство на общината многократно е опитвало да се справи с нарушителите, като дори е наемало служители, които да охраняват и контролират какво постъпва там. Кметът на селото Иван Стойчев пък преди 4-5 месеца сам се нагърбил и почистил. 

За да се спре незаконното изхвърляне на отпадъци върху общински терени, кметът Георги Мараджиев прибегна и до служители под прикритие. Така преди дни те хванаха два камиона на известна строителна фирма да изсипват строителни отпадъци до дигата на река Въча.

Според Мараджиев не ромите са виновни за незаконните сметища. Като пример той даде как БКС предоставя контейнери при извършването на ремонт вкъщи. Услугата струва 50 лв. Много от хората обаче предпочитат да дадат 30 лв. на роми с каруци и да спестят 20 лв, за да ги отърват от отпадъка и криминално да го изсипят някъде, без да си дават сметка, че след това отново ще се плаща, за да бъда почистено незаконното сметище. Над 50 хил. лв. хвърля общината, за да се бори с нерегламентирани сметища. 

Според кмета на община Стамболийски се заражда опасна тенденция -  не се подбира къде се хвърля боклукът. Незаконни сметища вече никнат не само върху общински, но и върху частни терени, а общината и БКС нямат право да влизат и чистят. Тогава общината трябва да издирва собствениците и да им изпрати писма, за да разчистят и поддържат имотите си. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

естет

естет

06.02.2021 | 11:37

кмете, крайно време е да си направиш пластична операция. Много си грозен

Отговори
1 0
Дада

Дада

05.02.2021 | 11:03

Съгласен съм на 200 % да има такава Еко полиция и да има глоби за еко престъпниците и глобата да започва от 10 000 лв за физически лица до 500 000 лв а за юридически лица да започва от 50 000 лв до 1 000 000 лв . Само така еко терористите в България ще бъдат спряни . Колкото до мараджиев -да вземе да се срещне с другаря Рогачев главния комисар и вътр.министър относно преобразуването на сегашната милиция в действаща структура за опазване реда здравето и в служба на народа - полиция . Не от Стамболийски мързеливците лентяй милиционерчата само да ми киснат по пътищата и да изнудват рекетират и начкат народа за пари щи не си бил включил фаровете или що няма жилетка в колата и да гният по пътища и отбивки около Стамболийски с камери за засичане ,ЕМи ДА вземат да свършат нещо полезно в тоя живот да хванат някой престъпник да следят за Еко престъпници въобще нещо да вършат тази мързелива пасмина от търтеи . Одеве пак ги гледам едно от милиционерчетата от Стамболийски скрил се с колата НЕОБОЗНАЧЕНА между куртово и Йоаким груево чопли си в носа и сами засича хората на прав участък който кара с 20-30 км повече при ограничение абсурдно На 60 и бам глоби рекет изнудване и ограбване на народа , проста тъ-па милиция която само вреди на обществото и с нищо не му е полезна вечно ламтящи за пари некадърна и ненужна пас-мина ог некадърници заедно с техните про-сти началници . Работа за 2 стотинки не са свършили в тия живот ама само знаят да рекетират . Да ходят по полетата и да следят за бок-луци поне с нещо да са полезни

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай