Следвайте ни

Кметовете на 265 общини: Премахването на общинските съвети е нарушение на Конституцията

viber icon

Националното сдружение на общините в Република България, което обединява на доброволен принцип всички 265 общини, излезе с позиция относно предложение на кметове на кметства за премахване на Общинските съвети. Публикуваме цялата позиция.

 

През последните дни в публичното пространство и чрез медиите се разпространяват твърдения, че кметове искат премахването на общинските съвети.

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) категорично възразява срещу опитите легитимните органи на местното самоуправление да бъдат въвличани в подобни спекулации. 

Общинските съвети са конституционно определени органи на местното самоуправление и всяка дискусия за премахването им оценяваме като опит за посегателство срещу правовия ред в държавата.

Конституцията на Република България ясно е определила в чл. 138 Общинският съвет като орган на местното самоуправление в общината и кметът на община като орган на изпълнителната власт /чл. 139/. Зачестилата през последните месеци тревожна активност на кметове на кметства, присвояващи си чужди правомощия и представящи се за изразители на мнението на гражданите, са повод за сериозно безпокойство относно декларираните намерения за промяна на устройството на местното самоуправление в България.

Припомняме на всички, че съгласно Конституцията, общината е основната административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление. Основният закон на държавата гарантира правото на гражданите да участват в управлението на общината както чрез избраните от тях органи на местно самоуправление, така и непосредствено чрез референдум и общо събрание на населението.

Зачитайки правото на всеки да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин, обръщаме внимание, че същата конституционна разпоредба уточнява, че това право не може да бъде използвано за накърняване на правата и доброто име на другиго.

Основният закон на страната повелява, гражданите да спазват и изпълняват Конституцията и законите, да зачитат правата и законните интереси на другите.

Припомняме, че, след демократичните промени, чл.1 на Конституцията прогласява България като парламентарна република, в която цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в Конституцията. 

През последните месеци редица изказвания на представители на така нареченото Национално сдружение на кметовете, чиито 50 членове пропускат съзнателно пълното му название (Национално сдружение на кметовете на кметства) претендират неоснователно да представляват всичките над 3200 населени места в България.

Националното сдружение на общините в Република България, което обединява на доброволен принцип всички 265 общини, изразява загриженост за зачестилите случаи на толериране на подобни изявления. Обръщаме се към всички политици и държавници с апел да не позволяват името им да бъде свързвано с подобни изяви.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Тошко

Тошко

22.06.2021 | 15:59

Първо президента да признае, че институцията му е излишна ( също и на вицето) и тогава да се разпорежда дали ОС са излишни! 15 х.лв. + пенсия + 150 съветници са много за президента!

Отговори
4 0
Прагматичен

Прагматичен

22.06.2021 | 15:25

Общински съветници да са хора с професии и доходи.Да не се харчат пари за заплати от бюджета.Един път месечно да решават общинските проблеми.Така ще остават пари за инфраструктура,образование...в общините.Така ще се избират кадърни хора да работят за обществото,а сега какво е ...службогонци и заплатаджии си клатят краката и за тях се харчат обществени средства...това е порочна практика.

Отговори
3 0
Колев

Колев

22.06.2021 | 14:56

Хрантутници и тунеядци никаква полза от тях

Отговори
0 1
кмет

кмет

22.06.2021 | 14:53

Като се има предвид, че болшинството от кметовете са ГЕРБАВИ, естествено е, че ще са против.Нали именно общинските съвети им узаконяват далаверите.

Отговори
1 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?