Следвайте ни

Кметове не щат частни охранители

Защо да се плаща два пъти - данъци, от които се издържа полицията, и на фирми, казват от сдружението на кметствата

viber icon


От Националното сдружение на кметствата в Република България /НСКРБ/ са категорично против промените в Закона за частна охранителна дейност, които дават възможност едно село да се пази от частна фирма.

"Нашето становище е, че ние не трябва да допускаме частна охрана да пази нашите населени места. Самото присъствие на МВР в нашите населени места респектира", заяви Делчо Митев - председател на сдружението и кмет на хасковското с. Брягово. Преди дни Конституционният съд бе сезиран за промените в закона от главния прокурор Сотир Цацаров и на президента Румен Радев.

На младшите районни инспектори не им се дава възможност да присъстват редовно в нашите населени места. Нямаме оплаквания към тях, но присъствието им е ограничено. Преди години имаше селска охрана - пазеше нивите и спокойствието на гражданите, съобщаваше на МВР, припомни председателят на сдружението.

"Частната фирма ще бъде назначена от кмета на общината, няма да се съобразяват с нас. Искаме МВР да си свърши работата - полицията прави актове, тя отвежда нарушителите. Как частнит охранител ще отведе нарушител? Сега полицаят няма право да задържа пиян шофьор, трябва да дойде КАТ. Разминаваме се много в частта на охраната", изрази Митев опасенията на хората от малките населени места.

Той се опасява, че с промените в Закона за частната охранителна дейност могат да се размият функциите. МВР ще каже - има частна охрана, тя да се грижи за имотите, отпада задължението по Конституция да се грижи МВР за имуществото на даденото населено място.

Той отново припомни закон от 1974 г., който дава възможност да се назначат полски пазачи. "Млади въоръжени хора, които имат и полицейски функции, може да се обадят на полицейското управление и да поискат подкрепа".

Митев обясни, че полската охрана е била платена с такса от собствениците на ниви, градини. Сега се обработва от арендатори, лични стопани - но никой не плаща. Кметовете предлагат да се осъвремени законът, тъй като в момента при престъпление за 2000, виновният може да бъде глобен 20 лева. "Той ще ми се изсмее", заяви Митев.

Категорично против възможността частни охранители да пазят селата се обяви и зам.-председателят на сдружението Петко Стоев. "Не може да плащаш за едно и също нещо и данъци, и такси", заяви той.

Според Делчо Митев би трябвало да има промени в НПК, защото ако кмета го нападнат след работно време, той трябва да води гражданско дело. "Случват се и битови скандали в семействата, пожари, наводнения - не си защитен след края на работното време. Имаме колеги, които са патили - водят граждански дела, защото са нападнати", каза той.

Никой не се грижи за нашата защита след работно време - става пожар след 18:30-19:00 часа, може ли да не отидеш? Между 10 мин. и един час отнема пристигането на патрулна кола след подаване на сигнала, допълни Митев.

По думите му - няма населено място без психично болни, а въпросът при агресивно поведение от тяхна страна също не е уреден. "Той налита да бие близките си, чупи имуществото си - полицията не може да се намеси. Трябва да повика лекуващия лекар и да го настани в заведението - това крие рискове", допълни Митев.

Кметствата са без финансови средства, алармира още председателят на Националното сдружение на кметствата в Република България. Искаме да има бюджет, който да се изпълнява от кмета, той да носи отговорност. Според него, не е даден равен старт на всички кметства в европейските програми за развитие. Парите от оперативната програма "Региони в растеж" отиват в големите общини, до малките не стигат, допълни Митев.

Още за охраната по селата четете в съботния  в. "Марица уикенд"

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?