Следвайте ни

Кметицата, която сама си даде пари, не иска да ги върне

viber icon

Кметицата на столичния район "Красно село" Росина Станиславова няма намерение да връща парите по европроект, които сама си даде. Това се разбра от думите ѝ пред БТВ.

На два пъти вече КПКОНПИ установи, че тя е била в конфликт на интереси заради европроект за патронажна грижа и доставка на храна на възрастни хора в района. Според антикорупционната комисия Станиславова веднъж е назначила себе си за ръководител на проекта и в рамките на година е получила близо 10 хил. лв. Освен това е назначила и дъщеря си за сътрудник за няколко седмици.

Според кметицата обаче КПКОНПИ не е компетентният орган, който може да установява конфликт на интереси, когато става дума за европейски проекти.

"Тогава, когато всички стояха по къщите си е беше пандемия, трябваше някой да отговаря за това да имам административно регламентирани хора, които да доставят храната. Моята дъщеря е била назначена четири дни по този проект на 8 часа и четири дни на 4 часа за крупната сума от 260 лв.", каза Станиславова.

Тя обясни, че проектът е верифициран и няма пречка кметът да бъде назначаван за негов ръководител.

"Няма защо да ги върна. И знаете ли защо? Когато ние имахме 200 човека, които можехме да храним с топъл обяд, ние хранихме 280. За тези 80 отгоре аз не мога разделя 363 от 364 лв. пенсия и смятам, че тези с 364 лв. заслужават също топъл обяд. Това нещо е финансирано от мен и моя екип. Без да го популяризираме и без да правим пиар акция", каза Станиславова на въпрос би ли върнала взетите от нея пари.

На въпрос как дъщеря ѝ е разбрала за позицията, кметицата отговори:

"А според вас аз не се ли прибирам вкъщи? Вие не общувате ли в дома си?"

Осем дни по-късно дъщеря ѝ била освободена, защото администрацията вече имала достатъчно хора, които да обслужват проекта.

Според Станиславова решенията на КПКОНПИ срещу нея са политическа поръчка.

Нейната кандидатура бе издигната от "Демократична България". След скандала с европроекта партията оттегли доверието си и направи дарение на SOS-детски селища на стойността на полученото от кметицата.

"Убедена съм, че самите те съжаляват горещо за случилото се", коментира Станиславова.

Тя даде да се разбере и че не ѝ е приятно да я наричат "кметица" и допълни, че не е чувала медиите да се обръщат така към Йорданка Фандъкова.

"Аз отричам, че моят съпруг е кмет на район "Красно село". В този случай мога да бъда кметица. Затова моля да се спазва коректния български език, така че да не се усеща манипулацията още преди старта на интервюто", заяви Станиславова.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?