Следвайте ни

Климатологът Георги Рачев: Зимата си тръгна, температурите удрят 20°

viber icon

Зимата си тръгна в 9 часа. Цяла България бе с много ниски температуриq каза в ефира на Нова телевизия климатологът проф. Георги Рачев.

"Студено е, но за последно. Не, че Баба Марта няма да покаже целия си нрав и репертоар, но все пак ще е по-различно", поде той. 

"От днес започва едно затопляне. Температурите може да достигнат дори до 18-20 градуса. В София се очаква живакът да се вдигне до 16 градуса, а тук градът има отвратителен климат", призна климатологът. 

"Краят на месеца ще е топъл. Отива си метеорологичната зима, а на 21-и март и астрономическата зима. Тази зима обаче искам да кажа, че не беше никаква", категоричен е той. 

Според климатолога тази зима се бори да стане най-топлата, откакто има метеорологични наблюдения в България: "Ако не стане, то поне ще влезе в топ 3."

Най-топлата, по думите му, е била през 2005-2006 година. 

"Времето в планината ще бъде чудесно през март. Април месец също ще има абсолютно достатъчно сняг за каране на ски", обеща климатологът. 

"През март ще има и сняг, и поледица, и студ, но всичко ще е от днес до пладне", категоричен е Рачев. 

"През март месец се очаква аномалия на валежите. Цяла Западна Европа ще бъде с много по-сухо време. В България все пак валежите ще бъдат сравнително нормални, но има вероятност за повече валежи в Източна България и за наводнения", обясни той. 

AccuWeather предвижда в цяла Източна Европа да е топло. Американците и европейците обаче пък дават сравнително нормални температури с нормални валежи, каза проф. Рачев. 

"Баба Марта няма да предложи кой знае какво, но тя си има и женски нрав, ще има и крайности. Очаква ни хубава, динамична и леко хладна пролет през първата си половина. Все пак мина много хубава зима", завърши експертът.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай