Следвайте ни

Климатологът Георги Рачев с изненадваща прогноза за април

viber icon

Климатологът проф. Георги Рачев излезе с изненадваща прогноза за времето за предстоящия месец в ефира на bTV.

"Две седмици говорим, че времето ще е хубаво, но сега стана ясно, че ще има едни превалявания. Никога детайлна конкретика не може да се каже", каза експертът.

Според него прогнозите са най-точни три дни по-рано.

Ние сме в норма средни месечни температури м/у 9 и 13 градуса.

Април е най-динамичният месец, смята той. Американците казват, че месецът ще е нормален, а европейците - че ще е с половин до един градус по-топъл.

Очакват се малко повече валежи на територията на България според американците, а според европейците те ще са нормални. Така че ще чакаме, ще видим, каза проф. Рачев. 

"Ние сме арбитри и ще следим кой ще успее да познае. Обикновено става микс между двете прогнози. През април ще има валежи почти на цялата територия на България", каза проф. Рачев.
Той припомни, че на 2 април м.г. е имало 18 см сняг.

Валежите ще са малко повече през април на цялата територия на България. Между 40 и 60 л на кв. м. Във високите планини ще е 120-140, а на най-високите места 160 л на кв.м.

Климатологът посочи, че Гърците усилено се подготвят за предстоящия летен сезон. Той уточни, че се очакват разяснения относно здравните сертификати и дали ще се признават всички видове ваксини или само тези, легализирани в ЕС.

Проф. Рачев коментира, че в Суецкия канал има силни ветрове и е възможно те да са оказали влияние в посоката на гигантския контейнеровоз, който блокираше натоварения морски път. Той обясни, че е освободен след прилив, който също е помогнал.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?