Следвайте ни

Кирил Петков разкри получил ли е втора покана в кабинета на ИТН

viber icon

Като гражданин се надявам, че НС ще излъчи едно стабилно правителство. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков пред Нова тв.

Надявам се това да се случи, трети път избори не е добре, не мисля, че резултатите биха се сменили много, допълни той

Време е всички тези партии да се съберат и да излъчат стабилно правителство, което обаче да продължи курса на промяната - хем ревизия, хем прозрачност, хем надеждата, обясни Петков. България да се движи в различна посока. Има набрана скорост и който продължи политиката, ако е със същата скорост, за малко време може да има много резултати, убеден е той.

Петков уточни, че няма повторна покана към него да участва в правителство на "Има такъв народ". Беше чест за мен да работя за българското общество и не бих избягал, ако трябва да продължа с това си качество, но в тези условия - свобода на действия, категоричен бе министърът. За тези 9 седмици президентът нито веднъж не се обади да каже да се направи едно или друго, разказа Петков.

Той отново говори за строежа на правителствените сгради в "София тех парк" за 180 млн. лв. във време на пандемия. От Държавната консолидационна компания са дадени тези пари авансово на "Монтажи", а от тях авансово на външна фирма са дадени 70 млн. Самият проект е безумен - да строим небостъргач, който да пълним с държавни служители в условие на пандемия, не го разбирам. Ставало въпрос за площ от 90 хил. кв. м. Министърът вика външната фирма следващата седмица, за да се види как може да се спре проектът с най-малко щети за държавата. Ще анализираме договора много внимателно, помолил съм юристи да го гледат, за да седнем с тях на масата на преговори и да кажем: Хайде този път парите на данъкоплатците да не изтичат в грешната посока, обясни министърът. Според него дори да се загубят малки средства, той би се радвал, ако може да се върнат малки средства обратно.

Два от кредитите, дадени на фирми от ББР са с много ниски лихви за много дълго време, а накрая се плаща една огромна главница. Добрата новина е, че банката е в добра ликвидност и тези кредити няма да й повлияят, коментира Петков. Назначих там хора с експертиза, които са с каузи. Доколкото знам един от тях е членувал в "Демократична България", но другите не са, те са банкери, обясни министърът.

Много съм горд за Плана за възстановяване за двата проекта от Министерството на икономиката. Увеличихме парите за бизнеса от 900 млн. на 1,350 млрд. Повечето от тях за инвестиране в иновативни компании.

Използвайки този метод сега очаква около 4 млрд. инвестиции да влязат в българската икономика, които заедно със зелената икономика, трябвало да отидат основно към млади иновационни компании, които би трябвало да направят ръст за България. Даде като модел за страната ни за привличане на чужди инвестиции завода за електромобили. Днес той отварял завод, който ще направи страната ни номер 1 за колелета в Европа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?