Следвайте ни

Кирил Петков иска данни за кредитните досиета на ББР

viber icon

Министърът на икономиката Кирил Петков заяви пред журналисти в Министерски съвет, че днес е внесено искане в БНБ за проверка на Българската банка за развитие, предаде БТА.

Вчера, до края на работния ден, още нямахме данни за кредитните досиета на ББР. Искаме достъп до данните, в рамките на закона, за да не губим никакво време в нашата политика на прозрачност, съобщи Петков.

От Българска народна банка съобщиха за БНТ, че те нямат преки законови правомощия по отношение на одитните комитети в банките. Създадената ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера е безпрецедентна в досегашната надзорна практика на БНБ. По тази причина от днес, 2 юни, БНБ започва целева надзорна проверка в ББР.

Вчера министърът на икономиката съобщи, че ръководството на ББР е отказало да предостави на новоназначения одитен комитет на банката кредитните досиета на кредитополучателите си. 

От държавната банка отговориха, че Управителният съвет е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия одитен комитет. В допълнение от ББР съобщиха, че са направили запитване за правата на достъп на одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?