Следвайте ни

Кирил Петков: Ако ДКК беше моя, веднага уволнявам директора

viber icon

За девет седмици не намерих истинската причина за съществуването на Държавната консолидационна компания (ДКК). Като човек от частния сектор,  ако това беше моя компания, на момента уволнявам изпълнителния й директор. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков в предаването "Неделя 150" по БНР.

Той напомни, че всичко за ДКК било предадено в прокуратурата. Според него  обаче там "го дават като в пощенска кутия".

"До този момент няма действия от прокуратурата - разпитвали ли са някого, или нещо друго," уточни Петков. Той се надявал, че тримата нови членове ще гласуват новия изпълнителен директор.  

По повод на ДКК Петков каза още: Преди да стана министър, не бях чувал за нея, а сега разбирам  с какъв огромен портфейл разполага - има  правителствени комплекси, целият военнопромишлен комплекс е под нея. За мен е огромна черна дупка откъм контрол и прозрачност с много големи активи. Тази компания нямаше и сайт.

Обследвахме ДКК от самото начало, първо трябваше да разберем какво има вътре, какво са направили, и сега стигнахме до етап да предлагаме реални промени. Това не са крайни решения, а стратегии и едно следващо правителство трябва да ги извърши.  

За двете седмици научих, че страшно много неистини се говорят, една от тях била за ВМЗ-Сопот. Дивидентът няма нищо общо с ВМЗ-Сопот. ДКК има свободни пари, които стоят в ББР, каза още Петков

Той уточни, че някои от членовете на ДКК са взимали грешни решения, уточнявайки, че все пак трима са от април.  

Петков даде и примери за порочните практики в ДКК.

"Когато възложите построяването на 90 квадратни метра на фирма под ваш контрол,  например на фирма "Монтажи",  давате им пари да проектират, построят и да направят технически надзор. Тоест, ако нямате силен надзор, давате празен чек на една фирма без обществена поръчка, без конкуренция. Това е бърз начин да изчезнат едни пари, които са на данъкоплатците, посочи министърът.

Друг пример бе свързан с язовирите.

"Слагате 580 млн. в ДКК, тя пак ги дава на "Монтажи" и се казва: 400 язовира да се ремонтират. Без приоритети кой е опасен, кой е спешен. На случаен принцип почва ремонтът и 3 г. по-късно има 10 ремонтирани язовира. 33 от 400 са най-опасни, но от тези 33 нито един не попада в топ 10, нито в топ 18 най-близките за завършване на ремонта", обясни Петков.

 Ако задачата е било да се дават без поръчка пари на частни фирми, и ако това са хората, за които се грижите, това наистина е хаос, каза той по повод твърдение на ГЕРБ.

"От гледната точка на държавата първата ни стъпка беше да видим течовете, втората да ги спрем, и третата - да направим така системата, че да не се случва повече", каза Петков.   

По отношение на атаките от страна на ИТН спрямо него и министъра на финансите Асен Василев, Петков каза, бе била странна. Василев направи най-добрия бюджет, каза министърът. Той бил доволен, че показали на хората, че могат да защитят техния интерес.

Петков не познава предложената за министър на икономиката от ИТН Десислава Димитрова, но целият му екип бил дал съвети, обяснения, информация, за да й помогнат тепърва да не открива нещата.

 Той благодари на групата във фейсбук, която смята, че трябва да бъде премиер. "Позитивно съм настроен към тази група", каза министърът.

По думите му със сигурност оттук нататък под една или друга форма щели да следят нещата. "Ще следим какво се случва, защото знаем нещата отвътре и можем да следим по детайлно".

 "Пука ни за България. Няма да изчезнем по бизнесите си, всеки от нас има голяма енергия да бъде част от промяната в България. Ще бъдем активни", заключи Петков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Помак

Помак

08.08.2021 | 14:25

А ние помаците искаме доживот да ни управлява банкянския мафиот. Никакъв Киро Харварда - искаме си празните тикви завършили Симеоново - Борисов и Гешев.

Отговори
6 0
Нали

Нали

08.08.2021 | 12:15

Задължението на прокуратурата е да следи, дали законът е спазен а не да ти чете разказите на мокрите ти сънища!

Отговори
6 10
като

като

08.08.2021 | 12:23

дойдем на власт ти си първия при бай СТАВРИ след ФИГУРАНТА

Отговори
5 8
Помак

Помак

08.08.2021 | 14:26

Власт не само няма да видите, ами и ще се оттечете в канализацията като НДСВ.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?