Следвайте ни

КАТ към студентите: Не пътувайте за празника с личен превоз

Студентите са готови за поредица празнични дни и нощи. Повечето от тях по традиция планират поне една или две нощувки в планината или на друго приятно и атрактивно място. Купоните са дълги и напоени, освен с емоции, и с много енергийни и алкохолни напитки.

Тази година не е по-различна от другите. В петък и неделя много хора тръгват на път, а времето е типично зимно. На места валят снегове, на места - дъждове. Температурите са ниски, образуват се поледици, падат слани и мъгли. В планините и в районите с пресечен релеф има усойни места, които са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.  

Студентският празник в началото на месец декември се вплита в палитрата от предколедни празнични и почивни дни. Започват пътувания на хора от различни възрасти - на територията на страната и извън нея.  

За да остане празникът незабравим, Пътна полиция съветва настоящи, бивши и бъдещи студенти да не ползват личен транспорт за празника. Най-добре е да си намерят шофьор с кола за отиване и връщане и да са сигурни, че той няма да пие алкохол.

При възможност е добре младежите да ползват обществен транспорт, като си резервират билет предварително. „Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз. Така няма да ограничите нито една от възможностите за забавление“, дават акъл от Пътна полиция.  

Ако все пак студентите решат да ползват личен транспорт, предварително автомобилът трябва да бъде приготвен за път - с антифриз и незамръзваща течност за чистачките, зимни гуми, вериги за сняг, оборудвана аптечка и работещо парно.  

Добре е предварително да се набележи най-безопасният маршрут и да се види прогнозата за времето, а зад волана да седне най-опитният водач от групата.  

Пътна полиция пожелава приятно и безопасно пътуване на всички!

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?