46
Следвайте ни

Къща на ужасите! Зловещи разкрития в дом за стари хора ВИДЕО

viber icon

Къщата на ужасите. Така хората от „Драгалевци” наричат  дома за стари хора, който се намира на  улица „Крушова градина”. По цял ден оттам ехтели писъци.

„Чуваме викове, крясъци, понякога викове за помощ”, разказва Владимир Йовчев.

„Чуват се и плесници, и крясъци, обиди”, разказва Даниела Трайкова.

„Когато излизам сутрин, предимно жени са се хванали за оградата и молят за помощ, казват, че искат да се махнат оттам”, разказва Христина Йовчева.

„Виждала съм да ги оставят 30 градуса часове наред, в инвалидните колички, да стоят без чадър, без шапки”, разказва Христина Йовчева.

Наскоро в дома е имало убийство, а преди години самоубийство.

„Разбрахме, че инцидентът е станал между настанените вътре”, разказа Христина Йовчева.

„Преди няколко години една възрастна жена се хвърли от терасата на този дом и бях извикана като свидетел. Жената почина”, разказва Даниела Трайкова.

„Не може да има непрекъснато наблюдение. И не може да се предположи кога ще се случи нещо. Това може да се случи и вкъщи и на улицата. Това няма как да се избегне. Случват се такива инциденти. Това е нормално. Да падне, да удари някой. Случва се да се сбият. Това е нормално”, смята Анжела Димитрова, управител на дома за стари хора.

След един месец живот в дома, Биляна Божилова намерила  дядо си напълно обездвижен  и неадекватен. Две седмици след постъпването си, мъжът спрял да говори.

„Той имаше рана на дясната ръка, на китката. Единият му крак беше парализиран и сгънат. Питах, какво е станало. Казаха ми, че бил паднал в банята при къпане. Когато дръпнах одеялото, той беше целият в декубитални  рани. Беше абсолютно обезводнен. Аз му видях езика, той беше абсолютно напукан, като пета. Това не е от недаване на вода от преди два часа. Това беше с дни”, разказва Биляна Божилова. „Това, което ми казаха хората, е, че сутрин ги извеждат към 08:00-08:30, дават им закуската и ги държат навън на терасата до вечерта, без тоалетна, без право да влизат. Аз ги виждах, те бяха абсолютно омаломощени и лежаха на масите”, разказва още Божилова.

Мария Робертович нарича дома концлагер. Живяла е там шест години, предаде  NOVA.

„Насилието е и физическо, и психическо. Основно е боят от санитарките. Бой с ръце, с юмруци, с пръчки на метли, за миене пръчки. Да, падат по стълбите, защото те не могат да ходят, а ги карат да ги катерят. Влачат ги по стълбите като парцали”, разказва още тя.

В дома се приемали здрави хора, хора с деменция, но и хора с психични отклонения.  Затова се стигало до убийства и самоубийства. А управителката извършвала всякакви услуги срещу добро заплащане, твърди Мария.

„Да кажем, че роднина иска да се отърве от баща, майка. И се сключва договор с управителката и този човек влиза в дома и оттам нататък всички контакти с близките му са отрязани. И бавно и сигурно го водят към скорошна, бърза смърт. Има такива няколко случая”, твърди Мария Робертович.

Жена с психично заболяване е останала без жилище, твърдят близките й. Била настанена в дома в „Драгалевци”  без тяхно знание и без самата тя да знае къде отива. Миналата година е починала. Роднините й не били уведомени и за смъртта.

„Тя не е доброволно настанена там. Тя е принудително настанена. Твърдеше, че насилствено са я накарали да подпише документ. Накрая се оказва, че този документ е точно за апартамента”, разказва племенницата й.

Апартаментът е придобит  от управителката на дома през 2016 г., твърдят близките на вече починалата жена. Прехвърлен е срещу издръжка и гледане.  Съседи от блока се подписали пред нотариус.

Близките на жената твърдят, че управителката на дома  се опитала да присвои още един апартамент, на възрастен мъж от същия блок.

Оказало се обаче,че възрастният мъж има наследници, които са предявили претенции към наследството си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Анонимен

Анонимен

11.10.2021 | 12:55

Мой близък е във "св. Георги" Варна, в хотел. От един месец ни обещават да им пуснат телевизора, но... Нямат време. Това, което прочетох е страшно. Скоро пак имаше снимки на бито семейство. Контрол няма, а плащаме 800 лв за юфка и тормоз. Да направим нещо.

Отговори
7 0
Някой

Някой

11.10.2021 | 11:41

СЪД ЗА УПРАВИТЕЛКАТА! И ЗА ОСТАНАЛИТЕ СЛУЖИТЕЛИ, КОИТО ГОДИНИ СА ПРЕМЪЛЧАВАЛИ ЗА ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИ ДЕЯНИЯ, ТЕ СЪЩО СА УЧАСТНИЦИ! ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ЗАГРАБЕНИТЕ ИМОТИ И ДР. НА ХОРАТА ИЛИ НА НАСЛЕДНИЦИ!

Отговори
12 0
Потърпевш - Адът на Данте или Дантес

Потърпевш - Адът на Данте или Дантес

11.10.2021 | 11:36

Не знам кой и дали контролира условията в старческите домове. Наложи се да вкараме баба в частен такъв, тук в Пловдив, "Св.Петка", в който ти взимат 800 лв. такса (може и 850 лв. да беше, не помня), срещу които просто бавно убиваш възрастния. Ситуацията беше такава, че просто вече нямаше физическата възможност някой да я гледа и затова прибегнахме до "услугите" на частен старчески дом, с надеждата, че щом си плащаш, ще се грижат добре за нея. Всъщност, влизаш в помещение, което е пропито с миризма на ацетон от урина, възрастните са натръшкани по легла, напикани и на...ни до уши, защото ако не дойде техен близък да им смени памперс, да им направи тоалет, да ги преоблече - забрави! Купуваш си памперси, купуваш си лекарства, ако ти се наложи лекар - взимаш си възрастния и го караш...Насълзяваха ми се очите, когато носех нещо за хапване и гледаш едни озверели от глад старци, които буквално ядат от ръцете ти. Иначе ги хранеха добре - за вечеря един леген със сух хляб залят с вода, за обяд 1/2 картоф сварен + 1/2 кренвирш - варен... Ходехме всяка вечер след работа, за да я нахраним, да я облечем, да и дадем лекарствата и да си тръгнем вмирисани на урина и с невероятна болка в душата, че нямаме друг избор :(

Отговори
9 1
Павлита

Павлита

13.10.2021 | 09:14

А защо ги оставяте там? Виждате ,че те ги гледат добре.Аз към сама в живота ми и 5 г.гледах майка ми с инсулт-нито ходеше нито говореше.Но е била часа на ранена и на топло.Стопирах живота си,но сърце не ми даваше и немощен да я оставя.Съвет от мен не изоставяйки родителите си !

Отговори
3 0
Яна

Яна

11.10.2021 | 09:30

Това е отвратително. Затвор за всички.

Отговори
17 0
tatyana

tatyana

11.10.2021 | 08:32

Boklyzi,mrasni.Zatvor i sad.Zatvorete vsihko.Daite na nas tesi bokluzi.Sveyla pamet na pichinalute hora.

Отговори
21 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?