Следвайте ни

Абсурд! Касата продължава да плаща по-скъпо лекарствата на частните болници

Сегашният ред ще се запази, докато депутатите не промянат закона, обясниха от НЗОК

viber icon

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще продължи да плаща няколко пъти по-скъпо за онколекарства на частните болници в сравнение с държавните и общинските клиники, въпреки избухналия скандал заради драстичното разминаване. Досегашният ред се запазва, докато парламентът не промени правилата. Това стана ясно след заседанието на Надзорния съвет на Касата в понеделник, пише investor.bg.

Решението идва експресно, след като миналата седмица управителят на здравния фонд д-р Дечо Дечев съобщи, че НЗОК е плащала за едно и също онколекарство Пеметрексед на пределната законна цена от позитивния списък – 1063 лева на частните здравни заведения, докато държавни и общински болници са го купували за 150 лева.

Пред депутатите от здравната комисия в Народното събрание д-р Дечо Дечев обяви, че има начини за законно нецелесъобразно изразходване на публични пари от НЗОК. Той посочи, че Касата е плащала на частни болници в пъти повече за онколекарство, защото по закон те не са задължени да провеждат търгове.  Частните клники са освободени от процедури по ЗОП през 2016 година със законови промени. 

Според д-р Иван Кокалов, член на НС на НЗОК от квотата на синдикатите, докато не влязат в сила нови законови промени, а именно и частните болници да правят търгове за лекарства, няма какво да се направи. Той определи сегашната възможност, те да не правят обществени поръчки като лобистко решение. Според него решението е в централизираното поръчване на лекарствата през електронната платформа, като това важи за всички болници.

„Ние не можем да вземем никакви мерки извън закона. Касата ще харчи средствата, според това, което е решил законодателят“, каза д-р Иван Кокалов, цитиран от bTV.

Още преди да избухне скандалът, Европейската комисия е започнала процедура срещу България за нарушаване на законодателството на съюза. От ЕК настояват и частните болници у нас да правят търгове за медикаменти, за които се плаща с обществен ресурс. Законодателни поправки в тази посока обеща да придвижи здравният министър Кирил Ананиев, едва след като д-р Дечев обяви пред медиите за надплатените медикаменти, за които се оказа, че са общо четири.

На заседанието на здравната комисия стана ясно, че Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени средства ще провери кой дистрибутор си е позволил до 700 процента надценка.

Междувременно стана ясно, че още през 2014 година на Министерството на здравеопазването е предложена система за контрол на онлайн търговете за лекарства. Тя е предложена от екип, в който участва и д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на Webit. Разработена е по поръчка на болница „Света Марина“ във Варна. Процесът започва през 2010 г. и продължава 4 години. „След 4 години работа ние предложихме една напълно завършена платформа, чрез която всичко, което в момента се случва, нямаше да бъде факт", коментира пред bTV д-р Русев. По думите му платформата е можела да спести около 20% от обществените разходите за лекарства на година, което са около 300 млн. лв. Екипът предложил безвъзмездно разработената система и говорил с много министри на здравеопазването, но никой не се наел да я внедри.

Надзорният съвет на Здравната каса прие и механизма за отстъпките за лекарствата. Фармацевтичните компании ще продължат да връщат пари на Здравната каса и през 2020 г. по същия ред при преразход в бюджета на Касата за лекарства. Няма да има изключения за отделни лекарства, каквито предложения имаше от страна на индустрията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?