Следвайте ни

Каролев е с тежка черепно-мозъчна травма, местят го в София

Носили 4 часа на ръце пострадалия до линейката, при наличие на хеликоптер акцията би отнела час и половина вместо 12 часа

viber icon

Икономистът Владимир Каролев, който пострада в Пирин, е с тежка черепно-мозъчна травма и още много наранявания. Състоянието му обаче вероятно ще позволи транспортирането му от Разлог към София. Макар че е бил в безсъзнание, е реагирал на болка.

Каролев е бил издирван в продължение на 12 часа и е щял да получи помощ по-бързо, ако България имаше медицински хеликоптер. "Нямаме обаче такава техника, затова се случват такива неща - коментират пред Нова телевизия спасители, участвали в акцията. - Девет дни с камили ще ги носим".

Ако е имало хеликоптер, акцията е щяла да отнеме около час и половина.

Както "Марица" съобщи, Каролев изчезна в неделя, докато кара сноуборд в планината.

Спасителите са се съсредоточили върху зоните, за които се знае, че няма обхват. Именно на такова място е открит икономистът.

Паднал е и не е могъл да помръдне, казват планинските спасители. Състоянието му и към момента се определя като много тежко.

Издирването е продължило цяла нощ, като една от участващите групи го е открила в 00:40 ч. Той не е бил в съзнание, изнесен е на ръце и в 4:30 ч. е предаден на Спешна помощ. 

Предполага се, че се е наранил след падане от около 400 метра, при подхлъзване. Спасителите обясняват, че икономистът е бил открит на късмет, защото мястото, на което е бил, е без сигнал. 

Специалистите определят връх Тодорка като много труден терен. В този момент той не е подходящ, защото снеготопенето усложнява ситуацията. Най-подходящото време за изкачване е сутрин, след това става киша. Има големи пропадания и пукнатини по терена. Този сезон е имало вече няколко инцидента с пропадане. В момента е по-подходящо да се избягват високите части на планините, докато дойдат летните условия.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Четящ

Четящ

10.05.2021 | 09:17

Тебе какъв Разград те гони? РАЗЛОГ е. Чети хубаво, преди да пишеш!

Отговори
4 0
Румен

Румен

10.05.2021 | 07:38

Какъв Разград ви гони ?От Пирин за София за напряко през Разград.

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?