Следвайте ни

Каракачанов: Договорите със Скопие не са кръчмарска наздравица

viber icon

От Северна Македония или ще водят честен диалог с България, или ще водим диалог следващите 28 години по начина, по който го водиха с Гърция. И сега, и в бъдеще. Няма значение  кой ще управлява България. Това заяви в Карлово вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Той бе в града на Васил Левски, за да участва в церемония по полагане на военна клетва на 150 нови войници от 61-ва Стрямска бригада.  

Някои политици в Северна Македония погрешно смятат, че като  се смени председателството на ЕС и като се поеме от Словения, а Словения като балканска държава ще бъде по-заинтересова да се развива  процеса за разширяване на ЕС, макар че България беше първата, която постави  темата за европейското разширяване на Западните Балкани, коментира още Каракачанов отношенията със Северна Македония и нейният път към ЕС. Но това не може да стане  безусловно. Подписахме договор през 2017 г. В Скопие трябва да разберат че договорите не са кръчмарска наздравица, а са отговорност, каза още министърът. 

Той допълни, че когато не спазваш договора  няма да получиш това, което очакваш. Вероятно там очакват, че  при словенското председателство, което започва от 1 юли,  че в България ще се промени  политическата конфигурация. В САЩ има нова администрация, и едва ли не някой от Щатите или от Европа ще притисне българското правителство  и то ще клекне. Вие видяхте, че включително по един  такъв трагичен въпрос като коронавируса, България няма консенсус. А по темата Македония 84 от населението е на едно мнение. Рамката от октомври 2019 г. , е приета не само от правителството, но и от целия български парламент единодушно. И в бъдеще, независимо кой ще управлява България, аз съм убеден, че няма как да се постигне това, което Скопие смята с подобни с подобни заобиколки и през задната врата да се случи. Или ще водят честен диалог с България , или ще водим диалог следващите 28 години, по начина по който го водиха с Гърция, обобщи Каракачанов.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?