2374
Следвайте ни

Капитанът на "Вера Су" остава в ареста за постоянно

viber icon

Добричкият окръжен съд определи капитанът на заседналия край Яйлата товарен кораб "Vera Su" да бъде "задържан под стража".

Най-тежката мярка бе поискана от Окръжната прокуратура за 59-годишен мъж - гражданин на Турция с обвинението, че е съпричастен към инцидента.

Според държавното обвинeние капитанът и вторият помощник-капитан на кораба са допуснали плавателният съд да заседне като са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на други. Прокуратурата смята също, че той като чужд гражданин може да се укрие.

Служебният защитник на капитана на "Vera Su" изтъкна, че разпоредбата, по която е обвинен, не е приложима спрямо него, тъй като в нощта на инцидента не е бил на вахта.

Освен това не е изяснено защо екипажът не е отговарял на радиоповикванията на българските гранични власти. Защитата посочи, че задържаният е с добро професионално поведение и не е осъждан, и поиска да бъде поставен под домашен арест - в хотела в Каварна.

Окръжният съд се произнесе, че са налице обосновани предположения за неизпълнение на страна на обвиняемия на определени негови задължения без значение, че не е бил дежурен на вахта в злополучната нощ.

Освен това съдебният състав намира, че без адресна регистрация в България, има реална опасност чужденецът да се укрие. По-късно Окръжният съд ще разгледа мярката за неотклонение и на втория помощник-капитан на кораба, който е бил дежурен в нощта на произшествието, пише NOVA.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?