Следвайте ни

Каназирева настоява: Гласуването на оставката на кабинета поставя в риск управлението на страната

viber icon

Депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева настоя пред "Марица", че гласуването на оставката на правителството в Народното събрание все пак е било грешка. Тя настоя, че не е сгрешила, когато в залата е предложила точката да отпадне от дневния ред, защото противоречи на конституцията. Председателят на НС Ива Митева обаче не се съобрази с мнението на Каназирева и подложи оставката на кабинета "Борисов 3" на гласуване. 

Спорът бе за прилагането на член 111 от Конституцията, в който са разписани начините за прекратяване на правомощията на Министерския съвет. Опонентите на Каназирева се позовават на алинея 2 в точка 1, където е записано, че това става с "приемане на оставката на министерския съвет или министър-председателя".  Според Каназирева, която е доктор по конституционно право, това означава, че оставката може да се приеме за сведение, но не и да се гласува. Освен това точката се отнася за случаи, в които правителството подава оставка в рамките на Народно събрание с продължаващ мандат. За ситуация като сегашната се прилага точка 2 на член 111, който гласи единствено "Министерският съвет подава оставка пред новоизбраното Народно събрание".  

Гласуването на оставката на кабинета поставя в риск управлението на България, защото от днес всички решения на министерския съвет могат да бъдат атакувани като нелегитимни, уточни Каназирева. 

Точно в Деня на  Българската конституция парламентарното мнозинство започна с нарушаване на  Конституцията, настоя Каназирева. Като уточни, че има и второ  нарушение на Конституцията с депозирания законопроект за промяна на основния закон.

"Внесен  е от Демократична България  с 27 гласа. А по Конституцията за изменение трябват една четвърт, т.е - 60 подписа. Нека първо да си ги съберат и тогава да го внасят", твърди Каназирева.
Тя е категорична, че не може НС да започва с  нарушаване на Конституцията и то два пъти и с  претенции, че ще има някаква промяна.

Според нея в НС се разиграва политическо шоу, включително с гласуваната комисия за ревизия на управлението на кабинета Борисов.
 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Не  вярвам

Не вярвам

17.04.2021 | 16:29

Новата председателка на НС госпожа Митева не вярвам да е по некомпетентна от доктор по право Каназирева. Защото стажа в НС предполага и натрупан опит. А госпожа Митева има такъв опит като щатен служител в НС. А ако толкова настоява Каназирева да поиска тълкувание от Конституцонния съд но срещу докторската си диплома.

Отговори
7 2
ППП

ППП

18.04.2021 | 18:29

Тая диплома е купена. Нищо не струва.

Отговори
0 0
Заради здравка

Заради здравка

17.04.2021 | 15:03

То заради тази резултатите на Герб са слаби. Симпатизантите не гласува. Бойко трябва да го знае.

Отговори
7 3
До дана Тъпото .Спри да излагаш Пловдив!

До дана Тъпото .Спри да излагаш Пловдив!

17.04.2021 | 14:48

Здравке сппри да се излагаш и себе си , и града.Запознай се най -после с нормативната база на Конституцията ,специално член 111. И това ми била доктор по конституционно право.,който не знае Конституцията. Ясно как е станала.С органа между краката си.

Отговори
13 3
Степенуване

Степенуване

17.04.2021 | 14:13

ТЪПО < ПО-ТЪПО < НАЙ-ТЪПО < ГЕРБ

Отговори
13 4
Майна

Майна

17.04.2021 | 13:57

Какво ми е показвате тази про-ститутка Здравка и бивша сервитьорка бе ? Не познава конституцията не познава законите,,излага се и срами Пловдив.СРАМ ,,СРАМ и ПОЗОР...Народа каза--МУТРИТЕ ВЪН...Вън и на Здравка про-ститутката на Ванко 1..БКП ГЕРБ в затвора

Отговори
16 5
ДОБРЕ ДЕ

ДОБРЕ ДЕ

17.04.2021 | 13:54

КАНАЗИРЕВА ША ВА УПРАЙ СЕГА ША ВИДИТЕ КВО СЕ КАЗВА УПРАВИЯ

Отговори
7 3
Кошмар

Кошмар

17.04.2021 | 13:42

Здравкеее,успя д ейба твойта мама да се навреш в парламента. Докато има такива п ростакеси като теб,няма да се оправим. Никога!

Отговори
17 3
Още

Още

17.04.2021 | 14:09

И такива като деса Тъпото, вожда на групата им, а и кърджалийската п__ка пардон представителка, е_ати наглите пр_стакеси.

Отговори
13 4
Der Spiegel : "Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe”

Der Spiegel : "Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe”

17.04.2021 | 13:25

Der Spiegel : "Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe” Cлучaят c Людмил e caмo eдин oт пoрeдицaтa пo врeмe нa упрaвлeниeтo нa ГEРБ, бeлязaнo oт кoрупция. Бoйкo Бoриcoв oбикaля прoвинциятa cъc cвoя джип и c нaвити ръкaви нa ризaтa, нo нe кaзвa нищo зa Людмил. Тaкa гeрмaнcкoтo cпиcaниe „Шпигeл” кoмeнтирa прoдължaвaщoтo мълчaниe нa Бoриcoв oтнocнo cмърттa нa 16-гoдишния Людмил, убит oт тoк в цeнтърa нa Coфия, пише Факти.бг. "Шпигел" пита Борисов: Защо мълчите за Людмил? Мoмчeтo зaгуби живoтa cи в cтoлицaтa, дoкaтo прeминaвa нaд шaхтa нa трoтoaра на оживен столичен булевард, нo никoй oт кoрумпирaнoтo прaвитeлcтвo нa Бoриcoв нe пoe oтгoвoрнocт. Вcички инcтитуции cи прeхвърлят oтгoвoрнocттa и, рaзбирa ce, винoвни нямa. „Шпигeл” припoмня, чe cлучaят e прeдизвикaл ширoкo oбщecтвeнo възмущeниe, нo шoфьoрът нa джипa мълчи пo тoзи въпрoc. Кaрaтиcтът, извecтeн в рoдинaтa cи кaтo „бaт Бoйкo”, нeумoрнo oбикaляшe прoвинциятa, шoфирaйки caм джипa cи, c нaвити ръкaви нa ризaтa, пишe гeрмaнcкoтo издaниe. Инcпeктирa ceлa, cтрoитeлни oбeкти и фирми, излъчвaйки във Фeйcбук. Нo бившият кмeт нa Coфия нe кaзвa нищo пo cлучaя c Людмил, пocoчвa „Шпигeл”. Мaтeриaлът e oзaглaвeн „Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe”.

Отговори
18 4
Gonzo

Gonzo

17.04.2021 | 13:24

Ceco vrabeca tochi ligi za Zdravka.. Iska da zabie nosa si v nai miloto I bez nikoi da razbere.

Отговори
9 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?