Следвайте ни

Канадци ще строят газовата ни тръба до Сърбия

viber icon

Дружество на канадската "Кенпайп Индъстрис Интернешънъл" и нейният клон у нас "Кенайп Индъстрис Интернешънъл България" ще строят българския участък от газовата връзка между България и Сърбия. Става въпрос за 62 км от София до Калотина. Макар предложената от него цена да не е най-ниската, офертата е най-високо оценена. Това става ясно от протокол на комисията по избора на изпълнител на обекта в държавния газов оператор "Булгартрансгаз" (БТГ), пише mediapool.bg.

Ако няма обжалвания от останалите участници в обществената поръчка, БТГ ще може да сключи договор с предпочетения строител на цена от 136 804 865.99 лв. без ДДС. Прогнозираната цена от газовия оператор за 62-километровия участък на българска територия беше 143 559 450 лв. без ДДС, а срокът за изграждането му е изчислен на 350 дни от датата на подписването на контракта. 

Обявеният за победител консорциум ще работи с печалба от 2 процента, става ясно от решението на "Булгартрансгаз". 

Газопроводът от София през Калотина до Ниш е с дължина 170 км и годишен капацитет 1.8 млрд. куб. м. Българският участък е дълъг 62 км, а сръбският -около 109 км. В момента в Сърбия се събират оферти за изграждането и на тамошния участък, като предварителен интерес към търга, насрочен за 22 юни, интерес са проявили 26 компании. Сред тях са и българската "Джи Пи Груп", "Аркад" и "Бонати", както и "Макс Шрайхер", също подизпълнител за "Балкански поток", и строителят на газовата ни връзка с Гърция - гръцката "Авакс", както и други. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?