Следвайте ни

Камерите за тол такси ще следят и горивата

viber icon

Системата за контрол при плащането на тол такси от камионите ще бъде използвана от Агенция “Митници” за следене на цистерните с горива. Камионите над 3,5 тона ще плащат тол такси на базата на изминато разстояние. Затова на магистралите, както и на другите пътища, обхванати от тол системата, се поставят специални рамки. Те снимат всеки преминаващ камион и измерват тежестта му. Освен това камионите ще имат маршрутна карта, GPS тракер или бордово устройство, чрез които ще се засича изминатото разстояние. Тази информация ще бъде използвана от Агенция “Митници” при контрола върху горивата като вече се работи в тази посока и се правят тестове за получаване на данните в реално време.

Чрез използване на информацията от тол системата митничарите ще може да засичат дали подадените данни за превоз за гориво от данъчен склад до търговски обект съвпадат с реалното тегло на цистерната, която се движи по магистралата. Освен това при отчитане на теглото на цистерната в началото и в края на маршрута ще се засича дали някъде по пътя нелегално не е разтоварено част от горивото. Възможен е и друг вариант – по документи цялото гориво да е разтоварено, а системата за тол таксите да отчете, че цистерната все още превозва определено количество и вероятно се движи към някой нелегален пункт за зареждане.

Агенция “Митници” предстои да разшири и възможностите на модула “Пътни такси и разрешителен режим” (ПТРР) в информационната си система. При влизане на камиони в страната камери ще снимат номерата им и автоматично ще ги вкарват в системата, за да се провери дали са платили пътни такси. Освен това в информационния модул ПТРР ще се събират данни за превозваните стоки и собствениците на камионите. Това ще позволи на митничарите бързо да откриват подозрителни курсове на камиони на една и съща фирма.

trud.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?