Следвайте ни

Камерите на толсистемата вече следят за e-винетки

Камерите на толсистемата вече следят за електронни винетки

viber icon

Хиляди камери из страната проверяват в реално време леките и тежкотоварни автомобили. Нарушителите ще получават електронен фиш.

Две седмици преди толсистемата да влезе в сила и за ТИР-овете, вече всички 295 стационарни рамки и 105 толпатрула от днес следят за електронна винетка, информира БНТ.

Как става това? Чрез заснемане на регистрационния номер. Ако нямаме електронна винетка, номерът ни попада в базата данни и след това по метода "четири очи" двама различни служители в Националното толуправление проверяват имаме или не винетка.

Потвърди ли се, че нямаме, получаваме електронен фишГлобата за леките автомобили е 300 лв., а за ТИР-ове - 1800.

За да не платим тези глоби, можем предварително в 14-дневен срок да заплатим компенсационни такси. За леки автомобили те са 70 лв., за ТИР-ове до 12 т. - 125 лв., а за тези над 12 т. - 175 .

Валидността на винетките можем да проверим на сайта bgtoll.bg и през мобилното приложение.

Проф. Олег Асенов, Национално тол управление: При установено нарушение, нарушенията преминават през т.н. Център за верификация, където две независими лица по принципа на четирите очи потвърждават нарушението и то става ефективно. В края на деня всички ефективни нарушения се трансформират в електронни фишове.В рамките на 14-дневния срок потребителят също по закон има право да възрази, за да анулира фиша. В закона са дадени различни опции за анулиране на фиша. Например, една от опциите е същата, каквото е свързана с, да речем, електронните фишове, които получаваме за превишена скорост, може да посочим друг водач, ако примерно ППС-то е откраднато.

Общо 10 800 км. пътища в страната са обхванати от камериВинетка се дължи за общо 20 000 км. пътища.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?