Следвайте ни

Камарата на строителите: Държавата ни бави плащания за 1 милиард

Парите са за вече извършени и приети дейности, за които изпълнителите са платили и ДДС

viber icon

Близо 1 млрд. лв. дължи държавата на строителни компании за вече извършени дейности, които са приети и одобрени от ведомствата възложители. Това заяви председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев по време на пресконференция на тема „Лъжите, спекулациите и реалността за състоянието на строителния бранш" в централата на камарата. В нея участваха председателят на УС на КСБ и изпълнителният директор - инж. Илиян Терзиев и Валентин Николов.

От встъпването в длъжност на служебния министър арх. Виолета Комитова са спрени всички разплащания към компаниите, като оправданието е, че има платени аванси, допълни изпълнителният директор на КСБ Валентин Николов. Тези действия само показват, че арх. Комитова явно не разбира инвестиционния процес. Защото, за да се продължи със следващи етапи от строителството, първо трябва да бъдат одобрени и актувани разходите по предходните, тоест плащанията да бъдат одобрени и приспаднати от вече платените аванси, обясни Николов. Когато това не се случва, се блокира целият инвестиционен процес, обясниха от КСБ. Освен държавата общините също дължат стотици хиляди левове на строителния бранш за вече изпълнени дейности по договори.  

От неразплатените 1 млрд. лв. са актувани и одобрени от възложителите близо 700 млн. лв. По тях компаниите дължат ДДС до 5 дни, след като са фактурирани сумите. Тоест те внасят тези пари в бюджета, а има плащания от страна на държавата към фирмите, забавени с над година-година и половина, обясни инж. Терзиев. Той допълни, че именно заради това 300 млн. лв. вече извършени строително-монтажни дейности не се актуват от фирмите и не се фактурират като такива. Освен това забавените плащания водят до междуфирмена задлъжнялост, защото компаниите няма как да не платят ДДС или пък заплатите на своите работници, заяви Терзиев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Стоичков

Стоичков

07.07.2021 | 20:47

Имате забавени плащания от година-година и половина и ви е виновен служебния министър,така ли.Щом сте чакали толкова,ще изчакате и редовен кабинет,който да направи ревизия на бюджета и свършената от вас работа и тогава ще се разплатят.Тези два месеца ли ви спънаха бизнеса или свикнахте със схемите на Боко и 100% авансово плащане без още да сте започнали обекта.Да не се окаже че имате да връщате,че тогава ..........

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?