Следвайте ни

Калин Вельов за авторските права: На Запад един хит те храни цял живот

viber icon

Калин Вельов е музикант, но вече и народен представител от ГЕРБ, така че внимава и за двете гледни точки. „Не съм по крайните мнения. В цял свят се плащат права. Това са общества, в които тези отношения са регулирани отдавна, на етапи са били изчистени проблемите, така че всяка страна да е доволна.

При нас нещата стават в движение. Трябва да има стимул за всеки автор, когато неговата музика се ползва за създаване на настроение в бара, таксито, ресторанта. Но обществото трябва да е разбрало защо се плаща, да е наясно, че отиват по предназначение“, каза Вельов.

„Има и усещането, че едни плащат несправедливо, други не плащат. За първото парите се разпределят справедливо, не потъват.

Трябва да се работи повече по отношения на информираност. Говоря си с фризьорката, има тотално неразбиране. Пита ме, нали телевизията е платила музикални права, защо и тя трябва!

Има го и другото, на Запад един автор се нуждае от един хит, за да живее после цял живот добре от приходите му. Тук разчитаме на хонорарите от участия“, заяви Вельов.

„Трябва още да се работи по темата и правилата. Нужна е държавна политика, културният министър Боил Банов е посредата, но винаги е готов да помогне и на двете страни“, заключи перкусионистът.

 
Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?