Следвайте ни

Какво ще се случи с цената на агнешкото месо за Великден

viber icon

Не се планира рязко поскъпване на цената на агнешкото месо за Великден, твърдят животновъди от Първомайско. Търсенето на традиционното за празника месо е започнало още през януари тази година и повечето производители са се възползвали от ситуацията и са започнали да продават още тогава, разкрива БНТ.

Във фермата на Банко Илиев до Първомай се отглеждат над 600 овце. Още след Нова година са започнали да приемат заявки за агнешко.

"Досега от Нова година сме продали около 400 агнета", споделя Красимир Тодоров - животновъд.

В момента до Първомай има 100 агнета, 40 от тях вече са продадени. В тази ферма продават агнетата на миналогодишните цени.

"Цената е същата като миналата година, много малко повишение има - около 20 стотинки. Ние в момента го продавахме на 5 лева на едро без ДДС - то е 7 лева на дребно. Мисля, че цената 7 лв. трябва да е така и на едро, да има малко повишение, но няма да има в момента", каза Красимир Тодоров.

Във фермата обмислят да се насочат основно към отглеждане на овце за мляко, тъй като продажбата на агнета, според тях, не носи достатъчно приходи.

"Нашата асоциация мисли да ни кооперира фермерите и тя да ги продава, но така целогодишно няма пазар за агнетата това е най-големият проблем. Тенденцията за нас е млякото, в млякото са парите, агнешкото няма как да даде толкова много приход - разчитаме на един Великден", обясни Красимир Тодоров.

На Великден разчитат и търговците в магазините за месо. Те също не очакват сериозно повишение на цените на агнешкото.

"От миналогодишните и тазгодишните, разликата да е 1-2 лв. Миналата година продавахме килограма 14-15 лв. Най-основно си взимат по една четвъртинка с една дроб сармичка", споделя Борис Чалъкшънов - търговец.

Така за агнешка плешка и дроб сарма миналата година великденската трапеза е излизала между 40 и 50 лв. Толкова се очаква да бъде и сега.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?