Следвайте ни

Какво каза Радев от Брюксел за Истанбулската конвенция

viber icon

С Белгия ни свързват дълбоки исторически връзки. Това посочи президентът Румен Радев след срещата си с белгийския крал Филип и изрази надеждата той да отговори на поканата му и разговорите да бъдат продължени в България.

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са в Брюксел за тържественото откриване на българското председателство на съвета на Европейския съюз. Премиерът обсъжда теми от европейския дневен ред и интеграцията на Западните Балкани, а президентът е на аудиенция при белгийския крал. Това не е първата им среща. Виждали са се миналата година на срещата на върха на НАТО. Филип Белгийски също е пилот и на изтребител и на хеликоптер.

По повод Истанбулската конвенция Радев коментира, че отлагането на ратификацията е победа за българското общество, което показа здрав разум, а проповедниците се скриха зад конституционния съд. „Това е зле написан документ, който не трябвало да се ратифицира. Не може да предотврати насилието, нима в държавите, които са я приели е секнало. Трябват закони. Точно текстовете, които будят нашата общественост за тях, в самата конвенция, е написано, че не подлежат на съпътстващи декларации. Още нещо - конвенцията отнема от правомощията на държавата и вменява такива правомощия на НПО-та, които се превръщат в контролни органи . Това по скоро ще стимулира съдене на държавата, а когато държавата абдикира от своите правомощия е опасно”, посочи той.

Ако се стигне до референдум, президентът изрази надеждата за проява на здрав разум на народните представители, защото това би отнело време, енергия и средства.

По повод ромените в ръководството на НСО Радев заяви, че към службата трябва да има отговорно отношение. „Там има отговорни и достойни хора. Всякакво тълкуване на законите и самодейни предложения не работят за държавността. По закон трябва в срок от един месец да издам указ и аз ще го спазя”, категоричен е той.

Западните Балкани са важен проблем, който дълги години беше пренебрегван откъм перспектива за членство. „Не трябва до има празни обещания държавите да се приемат, ако изпълнят реформите. Важно е да се осъществи продължителност на тези приоритети. Аз съм планирал специална среща на президентите не само на трите от председателството, но и на Румъния, която поема след Австрия, за да има трайна европейска перспектива на Западните Балкани”, каза още президентът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?