Какво каза Радев от Брюксел за Истанбулската конвенция

С Белгия ни свързват дълбоки исторически връзки. Това посочи президентът Румен Радев след срещата си с белгийския крал Филип и изрази надеждата той да отговори на поканата му и разговорите да бъдат продължени в България.

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са в Брюксел за тържественото откриване на българското председателство на съвета на Европейския съюз. Премиерът обсъжда теми от европейския дневен ред и интеграцията на Западните Балкани, а президентът е на аудиенция при белгийския крал. Това не е първата им среща. Виждали са се миналата година на срещата на върха на НАТО. Филип Белгийски също е пилот и на изтребител и на хеликоптер.

По повод Истанбулската конвенция Радев коментира, че отлагането на ратификацията е победа за българското общество, което показа здрав разум, а проповедниците се скриха зад конституционния съд. „Това е зле написан документ, който не трябвало да се ратифицира. Не може да предотврати насилието, нима в държавите, които са я приели е секнало. Трябват закони. Точно текстовете, които будят нашата общественост за тях, в самата конвенция, е написано, че не подлежат на съпътстващи декларации. Още нещо - конвенцията отнема от правомощията на държавата и вменява такива правомощия на НПО-та, които се превръщат в контролни органи . Това по скоро ще стимулира съдене на държавата, а когато държавата абдикира от своите правомощия е опасно”, посочи той.

Ако се стигне до референдум, президентът изрази надеждата за проява на здрав разум на народните представители, защото това би отнело време, енергия и средства.

По повод ромените в ръководството на НСО Радев заяви, че към службата трябва да има отговорно отношение. „Там има отговорни и достойни хора. Всякакво тълкуване на законите и самодейни предложения не работят за държавността. По закон трябва в срок от един месец да издам указ и аз ще го спазя”, категоричен е той.

Западните Балкани са важен проблем, който дълги години беше пренебрегван откъм перспектива за членство. „Не трябва до има празни обещания държавите да се приемат, ако изпълнят реформите. Важно е да се осъществи продължителност на тези приоритети. Аз съм планирал специална среща на президентите не само на трите от председателството, но и на Румъния, която поема след Австрия, за да има трайна европейска перспектива на Западните Балкани”, каза още президентът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?