1939
Следвайте ни

Какво да направите, ако не ви достига стаж за пенсия

viber icon

Какви са възможните действия спрямо закона, ако не ви достига стаж за пенсиониране, може ли да се заплатят пенсионните осигуровки със задна дата и за каква сума става въпрос, ако евентуално предприемем такива стъпки, отговаря Тодор Капитанов - създателят на www.mywork.bg.

Условията, на които трябва да отговарят лицата, за да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, са посочени в Кодекса за социално осигуряване, пише pariteni.bg.

 По въпроса за плащане на пенсионни осигуровки със задна дата, трябва да знаете, че това е възможно само в случай, че за минало време сте упражнявали дейност, за която сте подлежали на осигуряване за своя сметка (самоосигуряващо се лице, земеделски производител и др.). Ако това обстоятелство съществува, информация за плащане на задължения за минал период и съответният размер на осигурителните вноски трябва да потърсите от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по местоживеене.

С разпоредбата на чл. 9а, ал. 1 и ал. 2 от КСО са предвидени възможности за зачитане на осигурителен стаж при пенсиониране със заплащане на осигурителни вноски.

Възможностите за закупуване на осигурителен стаж са определени от закона в България и се допускат само в точно определени случаи. Зачитането на осигурителен стаж със заплащане на осигурителни вноски от лицата, ако не е зачетен на друго основание и са внесени осигурителни вноски, се зачита:

1. времето на обучение на лицата, завършили висше или полувисше образование, но за не повече от срока на обучение, предвиден по учебния план за завършената специалност;

2. времето на докторантурата, определено в нормативен акт за лицата, придобили образователна и научна степен „доктор“.

Важни промени за пенсиите влизат в сила след месец

Лицата могат по свое желание за заплатят вноски наведнъж за целия период, който желаят да закупят или да внасят вноските за отделни месеци на части. Когато вноските се внасят през различни периоди, винаги трябва да се има предвид размера на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и размера на вноската за фонд „Пенсии“ за всеки период поотделно.

За настоящия период размерът на минималния осигурителен доход е 650 лв. и ако някой пожелае „да откупи“ този осигурителен стаж, той трябва да плати за всеки месец от периода на „откупуване“ по 128,70 лв. При промяна на размера на минималния осигурителен доход или размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“, се променя и месечният размер на дължимата осигурителна вноска.

Общата сума на дължимите вноски се получава, като месечният размер на вноската се умножи по броя на месеците, за които се откупува осигурителен стаж. Вноските се внасят по сметките на компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите (НАП). Плащането може да стане по банков път или чрез пощенски запис.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

youtube. com/watch?v=0vR9pv0T09I

youtube. com/watch?v=0vR9pv0T09I

03.12.2021 | 23:29

И ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА НАДУВАТЕ КАВАЛИ, КАВАЛИ :)

Отговори
1 2
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

03.12.2021 | 23:26

НАЛИ СТЕ МАЙСТОРИ НА ОЦЕЛЯВАНЕТО? А ОЦЕЛЕЙТЕ СЕГА ДЕ! :)

Отговори
3 1
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

03.12.2021 | 23:23

ЗАТОВА И НЕПРЕКЪСНАТО ТЕГЛИТЕ ЗАЕМИ И СТЕ ФИТКА ОТСЕКЪДЕ :)

Отговори
3 1
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

03.12.2021 | 23:22

А ВАШАТА ПИРАМИДА АЗ Я СРУТИХ :) НЕМА МАКЕДОНИЯ, НЕМА ПАКИСТАН ДА ВИ ПЛАЩАТ ПЕНСИИТЕ! :)

Отговори
3 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

03.12.2021 | 23:20

ЩЕ ТЪРСИШ ВРАТИЧКИ ДА СЕ ЗАКАЧИШ ЗА ФИНАНСОВАТА ПИРАМИДА НАРЕЧЕНА ДЪРЖАВА, НО АКО Е МРЪСНА, ЗАДНА ДУПКА, КАТО ТАЯ, ЩЕ ДУХАШ СУПАТА, ЩОТО НЕМА ГЛУПАЦИ ДА ПЛАЩАТ СЕГА, ПА ДА ЧАКАТ НА СТАРОСТ НЕКОЙ ДРУГ ДА ИМ ПЛАТИ НА ТЯХ. ДОКАТО С В И Н Е Т Е СЕ РАХОЖДАТ ПО СВЕТА И ОХОЛСТВАТ С ТВОИТЕ ПАРИ :)

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?