Следвайте ни

Какъв трябва да бъде идеалният мъж? Вижте 16 задължителни качества

viber icon

Нека мъжът да се научи да чува и да слуша Бога и тогава съпругата ще слуша мъжа си.

Св. Паисий Светогорец

За красотата на света, Бог жената е създал...

Дора Габе

Банчо Банов, финансов експерт

 Уважаеми жени, ако четете тази статия, да знаете, че тя не е за вас. Дайте я на мъжете си. Това си е разговор „по мъжки“. (Въпреки, че знам, че само това указание ще е достатъчно да я прочетете!).

Така-а-а. В Библията пише, че мъжът ще се отдели от родителите си и ще се прилепи към жена си. Пише също, че жената е направена от ребро Адамово. И още, че жената трябва да се подчинява и да слуша мъжа, а мъжът трябва да се грижи за жена си.

Може да ви се стори странно, но това сътворение на жената от Бога (не от мъж, а от Бог), според мен, я кара да търси Божието начало и в мъжа си.

Идеалният мъж трябва да притежава качества, които да го доближават до Бога. Кои са те:

1. Да бъде благ и добър.

Забравете за лошите момчета – много жени са първоначално привлечени от тях, както децата се привличат от огъня. Но като се опарят веднъж дваж, отиват при добрите момчета. А и друго – колко развода са стигнали т. нар. „лошите момчета“ – вие да сте живи и здрави. Защото едно е краткотрайната връзка, която изпепелява като огън, друго е дълготрайната, брак семейство и деца.

2. Всеопрощаващ.

Както Господ ни прощава прегрешенията така и мъжа трябва да прощава на жена си. И да не бъде Дребнав. Жената по природа е с чувство към детайла, а мъжа като Бог трябва да вижда голямото. И тя ако е склонна да спори с него за дреболии, той да махне с ръка и да каже „Както кажеш!“

3. Милостив.

Ако виждате, че жена ви се е наела да сготви трудна манджа, подайте й една ръка, нарежете и поне месото. А не да стоите на канапето, докато тя се мъчи и да гледате легнал на дивана кога футболистът Пешо ще падне и дали ще падне за дузпа. (Тук идва и прилагателното работлив – жената, особено съвременната, си представя Господ по много начини, но не и легнал на дивана с дистанционно в ръка да гледа мач, докато тя готви и гледа децата). Ако не сте съгласен, да ви напомним, че и тя ходи на работа, за да изкарва пари.

4. Щедър. (Но не прекалено).

Господ е щедър, дава ни дъжд, но не наводнение. Да знаете, че всеки жест на щедрост към жената става база за следващия. Така, че за да не я разочаровате със следващия, не се изхвърляйте при предишния. Жената обича и се впечатлява от щедростта. Тънките лафове и смелите вицове ги оставете за свалката и свободното време (или романтичните вечери с жената). Жената в дългосрочна връзка, в бита и ежедневието, е устроена като чекмедже. Какво влиза и какво излиза.

5. Вездесъщ.

Марио Ливио написа книгата: „Математик ли е Бог.“ Мъжът в една дългосрочна връзка постоянно трябва да смята. (Както Господ – който не му се налага да смята, защото при него всичко е изчислено.) Да си смята времето, усилията и парите. Парите – не да я заведете на три пищни ресторанта и да остане храна, която ще хвърлите, а накрая на месеца, пред заплата да си броите залците. Времето – да отделяте за други неща така, че да има и за Нея (!С главна буква). Усилията – не в събота да ритате следобед 3 часа мач с приятели и вечерта да захъркате преди да сте си свършили „Тънката част“, защото мачлето ви е изпило.

6. Даващ.

Господ дава. Постоянно. В една връзка мъжът не е толкова ценен с това какво е дал, даже с това какво дава в момента, а с това какво в бъдеще може да даде.

7. Господ не се меси в свободната воля на жената.

Мъжът може да я убеди, да я уговори леко да промени треакторията на своята свободна воля – в ляво или в дясно, но не сломява свободната й воля. Както се казва жената, е тази която трябва да иска, а мъжа да намери начин да й го даде, ако не изцяло, то поне частично.

8. Утешаващ – като Бог и религията.

Като в службата жената има неприятности, мъжа трябва да изслушва, утешава и успокоява.

9. Господ не говори за пари. Но винаги има да ти даде.

Така трябва да е и мъжът. И както Господ не опира до парите на жената, така и мъжът не трябва да опира до нейните пари. (Едно е общ бюджет, друго е да я ощетяваш!)

10. Господ не мрънка и не се оплаква от живота.

Винаги има добра дума за жената, той е извор на надежда и оптимизъм.  

11. Господ не ви занимава с проблемите си.

Не отивате в черквата и той да започне пръв да ви разказва колко добрини е свършил през деня, как се е борил с дявола и т.н. Не той още с влизането ви в черквата е готов да ви изслушва.

12. Господ не се дразни като закъснеете.

Той има време. Неговото време е безкрайност. Не ви се ядосва ако се забавите 5 минути да влезете в черквата, за да разговаряте с него. Не ви казва като някои нервни мъже: „Не се ли натутка!“

13. Господ не се сърди.

Той вижда вашите волни и неволни прегрешения, но ви прощава. Той вижда, че някои в един период от живота си вярват в него, после не вярват, после пак вярват. Но не се сърди. Винаги е готов да ви приеме в лоното си.

14. Господ е винаги до вас.

И във върхове и в спадове. Сякаш ви е казал: "Скъпа, каквото и да се случи аз съм с теб". Освен подкрепа в големите моменти има и така наречена „показване на подкрепа“ в малките моменти. (Това е един малък, но не маловажен, нюанс.) Например – жената си е загубила ластика за коса (който е гума, покрита с плат) нейде в спалнята. Мъжът казва: „Ей там в чекмеджето има гумени ластици много.“ Жената: „Ама те ми скубят косата!“. Мъжът вместо да лежи на леглото и да каже: „Сама си го изгубила – сама си го намери!“ (Което ще разочарова жената.) Трябва да стане от леглото, до повдигне завивките да каже: „Че къде ли се е дянал?“ Да се засуети да се повърти, да надникне тук-там. Не, че ще го намери. В повечето случаи жената сама ще си го намери. Но в този момент на дефицит за жената (Някои жени могат много да се ядосат, че им няма ластика за коса), тя вижда, че мъжа е до нея и е подкрепящ. J

15. Както жената се моли на Бог и се надява той да се вслуша в молитвите й и да ги изпълни, така очаква това и от мъжа си.

Особено, когато и според нея и според трети човек – е по-права, отколкото мъжа си. А дори и да не е права и става дума за нещо дребно, мъдрия мъж ще се съгласи – ако не друго, то поне от любезност както де казва „да не й троши хатъра“ 

16. Понякога, когато жената се моли на Бог, тя си представя как той леко й се усмихва.

В знак на благоразположение. Но никога не си представя Бог да се смее гръмко и истерично. Така, че мъже, когато се усмихвате на жената, се усмихвайте леко, не й показвайте всичките си 32 зъба. Ако се смеете, нека то да бъде само от време на време и то тихо и мелодично. Гръмкия и истеричен смях си го запазете за мъжките компании и срещите на випуска от казармата.

Стигаме и спираме до шестнадесет, но качествата на идеалния мъж трябва да са поне тези шестнадесет, не че са като Десетте Божии заповеди – просто са препоръчителни. Но ако ги имате, жената ще ви уважава и почита – ако не като Господ, то поне като мъж – а това никак не е малко!

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?