Следвайте ни

Как се гласува в пандемия ПЪЛНИ ИНСТРУКЦИИ

viber icon

Над 11 980 секции ще отворят в неделя за първите от век пандемични избори у нас. Право на глас имат около 6,7 милиона българи. За първи път с подвижна секция ще може да гласуват не само трудноподвижните хора, но и поставените под карантина.

Освен че ще сме с маски и ще спазваме строги мерки, изборите тази неделя са по-различни и защото за първи път ще може масово да се гласува с машини - в над 2/3 от секциите. А в чужбина се отварят рекордните 465 секции в 69 държави.

Задава се и друг прецедент - седмици преди вота стана ясно, че е вероятно законовите срокове за отчитане на резултатите да не може да бъдат спазени заради сложните протоколи, пише "24 часа".

Повече са и регистрираните партии и коалиции за изборите за 45-ия български парламент. Сега участниците са 30 при 20 на вота през 2017 г.

6985 кандидати за народни представители ще се борят за 240-те места. Сред тях са и двама независими - в Благоевград и софийския 24-и МИР. А над 3400 наблюдатели ще следят как тече гласуването.

Секциите ще работят от 7 до 20 ч. Гласуването може да бъде удължено само с 1 час, ако има чакащи хора.

В големите секции - с над 299 избиратели, може да се гласува и с машина. (Как става - виж по-долу в текста.)

На хартиената бюлетина вляво в квадратчета от 1 до 30 са изброени партиите и коалициите, регистрирани за вота. №31 има само в двата района с независими кандидати. Последната опция в бюлетината е “Не подкрепям никого”. Ако избирател маркира това квадратче, гласът му се брои за действителен, но не влияе на разпределението на мандатите в новия парламент.

Вдясно на бюлетината са кръгчетата с номерата за отбелязване на преференция. За да се отличават от тези на партиите, те са трицифрени и започват от 101. Най-много (132) са в софийския 23-и МИР, който е най-големият в страната със своите 16 манадата. Маркирането на предпочитание за даден кандидат не е задължително. Но бюлетина, в която е отбелязан само номер в кръгчето, без да е гласувано и в квадратчето, е недействителна.

Гласуването става с X или V, отбелязани с химикалка със син цвят. Всякакви други знаци и зачертавания правят гласа недействителен.

В случай на грешка при гласуване с хартиена бюлетина избирателят има право да получи една нова. Ако обаче пак сбърка, няма право на друга.

От ЦИК препоръчват членовете на комисиите да сгъват пред избирателя бюлетината на две така, че горният край да опира в чертата под квадратчето “Не подкрепям никого”, без да се закриват номерът в долния край и перфорацията над него. Така местата за полагане на печатите остават от външната страна. После човек от комисията сгъва още веднъж бюлетината по този начин. След като гласува, избирателят трябва да повтори това сгъване, за да се гарантира тайната на вота му.

Целият текст може да прочетете ТУК

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?