71
Следвайте ни

Как политическите лидери реагираха на решението на КС по казуса с Кирил Петков ОБЗОР

viber icon

Конституционният съд се произнесе, че указът, с който президентът Румен Радев е назначил Кирил Петков за служебен министър на икономиката е противоконституционен, тъй като по време на назначаването си, Петков е бил с двойно гражданство – българско и канадско.

Последваха реакции от самия Кирил Петков, от президента Румен Радев и от политически лидери и експерти, пише dariknews.bg.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: "Кирил Петков не ме интересува. Радев не го ли знае? Не се ли запита, като видя декларацията. И после наглостта му да пише до Конституционния съд да отменят делото“. И допълва: „Ние настояваме да се спазва върховенството на закона. Нямам нищо против лично срещу Кирил Петков. Напротив – искам да бъде на политическата сцена, за да докажем кой е по-добър“, каза още Борисов и подчерта: Финансовите и икономическите министри в двата служебни кабинета се провалиха напълно“.

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков също критикува действията на Радев по казуса и посочи, че той е бил наясно с двойното му гражданство. “Абсолютно недопустимо е българският президент да нарушава Конституцията. Нямаше да има проблем, ако г-н Радев беше казал, че е бил подведен и че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. Но той още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, обаче смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби“.

От ВМРО пък обявиха, че внасят жалба във ВАС да бъдат анулирани всички актове и решения, подписвани от Кирил Петков като министър.

"Ние от ВМРО сме категорични, че прокуратурата веднага трябва да се намеси, като в същото време внасяме жалба до Върховния административен съд всички решения и актове, подписвани от Кирил Петков като министър, да бъдат обявени за нищожни. Днешното решение на КС всъщност повдига и въпроса за решенията, вземани на заседания на МС в присъствието и с гласа на това лице", се казва още в позицията.

Коментар дойде и от лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, също кандидат за президент. "Всички знаехме, че Петков лъже, а Радев си е затворил очите, когато го е назначил в нарушение на Конституцията. Въпрос на време беше това да лъсне официално. Сега и двамата трябва да бъдат подведени под отговорност, защото иначе ще излезе, че имат привилегии пред законите на страната. Кампанията на Радев приключи!, заяви Марешки.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (23)

Свидетел на Прокопа

Свидетел на Прокопа

28.10.2021 | 03:45

Ние, Свидетели на Прокопа (дб), сме за пълна и безусловна капитулация на България пред чуждите НПО-та, които изхранват нашия Бог Син. Да не мислите, че краткото министерстване е нещо ?! Проявете малко благодарност !

Отговори
1 0
Лорче Духаш ли

Лорче Духаш ли

27.10.2021 | 23:53

Лорче Преди да ми го лапнеш до сливиците би.ли ми отговорила на въпроса ЛОДХИЙД -МАРТИН часна компания ли е И ако е частна компания и то даже Българска ще бъде финансирана с ТРИ МИЛИАРДА напред авансово за едни картинки В цял свят хайван чифутски се плаща за краен продукт а не авансово Думата аванс предплата или капаро в Българския език който вие чифутите никога няма да научите значи Плащане на част от общата сума като гаранция за двете договарящи се страни по даден договор А в случая имаме плащане на цялата сума за нещо което е още на картинка а не даже и на заводски конвейр Много сме богати бе Нали

Отговори
0 1
Горазд

Горазд

27.10.2021 | 23:02

Червените бок.луци БСП, ДБ и останалото шкарто винаги са били малко под 30 процента общо. На последните избори се видя, че просто си приливат гласовете от една партия в друга. Наляха на ИТН, после се оттекоха в ПП, като цяло са от пусто в празно. Това което не разбират е, че при всяко действие и усилие се изразходва енергия. Затова ГЕРБ води на всички с над 12 процента и катери а "високият" рейтинг на Мунчо се топи. Топят му го малко по малко за да не им лъснат голите лъжливи за.дници на кънчовците от Галош интшъл.

Отговори
6 3
Не стават

Не стават

27.10.2021 | 22:18

тези МЪПЕТИ !!!

Отговори
5 0
Асен Василев е много умен

Асен Василев е много умен

27.10.2021 | 21:50

„Той е измамник, но е много, много умен. Изключително умен. Инвестирахме 15-20 милиона евро, за да разработим софтуера, имахме между 30 и 50 програмисти в България. Не измами само мен, а и свои приятели. Аз бях глупав и наивен, и му повярвах. Той заедно с няколко програмисти взеха кода и заминаха за Китай и го продаде на китайското правителство, след като аз намерих тези клиенти. Софтуерът беше собственост на компанията, а той просто го взе и го продаде сам“, заяви Мортен Лунд пред bTV. Копирано от standartnews.com

Отговори
12 2
Боян

Боян

27.10.2021 | 21:40

Мачкай , Кириле, герберската крадлива сган! С теб сме!

Отговори
4 16
Мачкай Кириле

Мачкай Кириле

27.10.2021 | 22:52

С голо дyпе шлангът на Борисов, мачкай го дълбоко

Отговори
3 1
Факти

Факти

27.10.2021 | 21:25

Неудобните за мафията Румен Радев и Кирил Петков се нападат и цензурират всеки ден. Да си трол е професия.

Отговори
6 12
Тотално заблуден

Тотално заблуден

27.10.2021 | 21:48

Троловете скапани на Радев гледам че се събудиха. Искате ли нещо твърдо в устата?

Отговори
7 5
Лика - Прилика

Лика - Прилика

27.10.2021 | 21:05

Кирчо - лъжец ,Асенчо - измамник .Абе ,как ги намери другаря Прокопиев ?!

Отговори
19 6
Глупендерите само вдигнаха рейтинга на Киро

Глупендерите само вдигнаха рейтинга на Киро

27.10.2021 | 20:54

Най-големите боклуци го плюят.Тиквата,резняците от дпс, мвро.Все отбор ограбил нас и държавата.За да разбереш какъв е човека,виж кои са му враговете.Мислих да не гласувам.Сега твърдо за Киро.

Отговори
13 19
Георги v.

Георги v.

27.10.2021 | 20:54

Лъже разбира се, и не само за гражданството. Ама като има хора да му се хващат на него и на оня с изцъкления поглед!

Отговори
21 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?