Следвайте ни

Как Орлин Велев влезе в отбора на милиардера Илон Мъск

viber icon

Миналата събота милиони по света следят на живо онлайн излитането на ракетата на SpaceX, която отведе двама американски астронавти на Международната космическа станция. “Най-горещо" е, разбира се, в екипа, работил по високотехнологичния космически проект. Един от отбора е роденият в България Орлин Велев - джуниър. Той е на 25 години, а в компанията на Илон Мъск е от 3 г., пише 24 часа.

Преди изстрелването на ракетата родителите му го питали дали се опасява от провал.

Той просто отговорил, че в SpaceX са свършили толкова много работа и извършили толкова много тестове, че не очаква неприятни изненади. Така и стана - историческият полет бе успешен.

Орлин е в САЩ от малък. Родителите му отиват в Щатите през 1996 г. Завършва машинно инженерство в Университета в Джорджия за 3 г., вместо за 4, а това е една от най-трудните дисциплини в един от водещите в САЩ факултети. Докато учи, е един от лидерите на клуба по роботика. Започва да прави изследвания в групата на професор, който разработва автономни автомобили. Орлин е съавтор на научна разработка и получава стипендия от Националната фондация за наука, за да продължи като докторант в тази област. 

Орлин Велев-джуниър (по средата) с баща си и майка си на дипломирането си в Университета в Джорджия.
Орлин Велев-джуниър (по средата) с баща си и майка си на дипломирането си в Университета в Джорджия.

 

“Един ден, докато бе още студент, се чухме и той между другото каза, че са се обадили от SpaceX и го поканили по стажантска програма - разказва баща му Орлин Велев-старши, който е професор в Университета в Северна Каролина. - След това го поканиха да остане на работа там. По това време SpaceX направи истинска революция в астронавтиката, като приземи първата ракета на платформа в океана. Тогава Орлин-джуниър бе сред празнуващите пред контролната зала. Там е бил и по-късно, когато ракетата Falcon Heavy се отправи към Марс.”

Орлин-джуниър е от род на учени и инженери. Баща му е изтъкнат професор в Държавния университет в Северна Каролина в департамента по химичнo и биомолекулно инженерство. 

Велев-страши е разработил много успешна научна програма в САЩ и работи по съвременни иновационни теми като нанотехнологии, наноматериали и микророботика. Професорът има над 190 публикации и е отличен с много научни награди.

Майката на Орлин - Анка, е асоцииран професор в департамента по биомедицинско инженерство, движи и стартъп компания, която се занимава с нови технологии.

Дядото на Орлин-джуниър по бащина линия е бил професор по технически науки и

автор на изобретения

в Русенския университет, който тогава се наричаше ВИММЕСС.

Родителите на Орлин-джуниър завършват Химическия факултет на Софийския университет и заминават за САЩ, защото искат да се реализират като независими учени.

“Работихме много усилено като преподаватели и по научни проекти. Мисля, че така дадохме на сина ни добър пример за усилена работа и интерес към наука и иновации", казва проф. Велев. 

Семейство Велеви в централата на CNN в Атланта
Семейство Велеви в централата на CNN в Атланта

 

Орлин-джуниър сега живее в Лос Анджелис. Да си в екипа по полета на SpaceX, изисква 60-70 часа усилен труд на седмица. Орлин работи по структурната стабилност на корабите.

Той говори и чете български много добре, казва баща му. Синът му не е идвал в България от няколко години, защото никога не остава време. Миналата година Орлин планирал пътуване до България. Тогава обаче НАСА не одобри тогавашния дизайн на парашутите и SpaceX трябваше да проектират нови и да направят десетки тестове за сертификация, разказва проф. Велев-старши. Надяваме се да успеем да дойдем в България заедно догодина, добавя той. 

Спортните занимания на Орлин Велев като малък
Спортните занимания на Орлин Велев като малък

 

СпейсХ не прекрати работа по време на карантината в Калифорния. Със съпругата ми имахме притеснения за здравето на сина ни, но той не беше много разтревожен. Дори беше доволен, че се пътува по-бързо по булевардите на Лос Анджелис, които иначе са известни със задръстванията си, казва бащата.

“Никога не сме съжалявали, че Орлин-джуниър отказа стипендия и докторантура, за да отиде в SpaceX. Аз самият съм голям поддръжник на Илон Мъск, тъй като много ценя иновациите. Не се съмнявам, че Мъск е инженерен гений, който подтикна света към технологичен напредък. Ракетите на SpaceX, които се връщат, отварят пътя към покоряване на Космоса.

Колите “Тесла” разтърсиха из основи автомобилната индустрия.

Въпрос на време е, като се огледа човек по улиците на София, да установи, че много от колите са електрически. Един по-малко известен успех е извеждането от SpaceX в орбита на първите 460 сателита като начало на мрежа от хиляди сателити, които ще покрият цялата планета с високоскоростен интернет”, разказва Велев-старши. 

 

Още по темата четете тук.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?