Следвайте ни

Как да търсим самородно злато по реките

Уникално хоби за любителите на природата

viber icon

Промиването на самородно злато в България датира още от древността. В наши дни ръчното промиване се е превърнало в завладяващо хоби за много от любителите на природата и активната почивка. За тях най-важните въпроси, свързани с това хоби, са:

1. Законът позволява ли промиването на самородно злато? 

2. Кои са реките и местата със самородно злато в България? Как се промива самородно злато?

За радост, Законът за подземните богатства /чл.3 ал.2 т.2/ разрешава ръчните методи за промиване на самородно злато в руслата на реките. Следващият важен въпрос, който вълнува хората, практикуващи това хоби, е:

3. Кои реки са златоносни?

За целта може да разгледате онлайн картата за местата със самородно злато в България на адрес: https://www.zlato.garrett.bg/ Тази карта се осъвременява непрекъснато и помага на всички, които са решили да се занимават с това прекрасно хоби сред природата.

Основното средство за промиване на самородно злато е златарският леген. Чрез него се вземат и проби на отделни места, за да се намери най-подходящото място.

Освен златарския леген, полезни са и други аксесоари: сита за отделяне на камъни, помпички за засмукване на златинките от легена, пинсети и магнити за отстраняване на магненита от златото. www.MDETECTORS.bg предлага комплекти за промиване на самородно злато на различни производители: Garrett, XP, Minelab и други. В случай че намерите подходящи места, може да ползвате и златарски улей, който можете и сами да си направите или да си купите готов. Най-практичният златарски улей е на фирмата XP - VS1 VORTEX, който е супер ефективен и тежи само 560 г с размер: ширина 23 см, дължина 60 см.

За да си купите един златарски леген за промиване на злато, са ви необходими около 25 лв., а най-подходящият улей за промиване на самородно злато е моделът XP VS1- vortex, който е супер лек: cамо 560 г, и струва 140 лв. Много полезно е да си направите и проста ръчна помпа за засмукване на материал от труднодостъпни места като цепнатини, под големи камъни, коренища и т.н.

Друг обещаващ начин за търсене на самородно злато е чрез металотърсач. За целта се ползват металотърсачи, работещи на по-високи честоти - над 10-12 Khz, защото колкото е по-висока честотата на работа, толкова по-малки златинки може да намирате. Търсещата сонда трябва да е малка, за да може да се търси между камъни и коренища. Още сега трябва да уточним, че не съществува металотърсач, който да засича самородно злато във вид на прах, а на парченца. Такъв металотърсач може да засече парченце самородно злато с тегло 0.05 г, но на практика задачата е да се засичат парченца 0.1 г в руслото на реката.

Металотърсачите за самородно злато засичат и други метали, но се наричат така, защото работят на високи честоти и могат да засичат много малки парченца метал, за които се предполага, че може да е самородно злато. При този начин на търсене на самородно злато са необходими в допълнение златарски леген, ръчна помпа за засмукване, различни инструменти за изчистване на скални цепнатини.

Едни от най-добрите металотърсачи за търсене на самородно злато са: Nokta Makro Gold Kruzer работещ на 61Khz - този модел е и подводен, XP Deus и XP ORX - при ползване с високо честотната елипсовидна сонда достигат до 80 Khz.

Преди да се пристъпи към самото промиване, е хубаво да се направят проби по коритото на реката и да се търси най-обещаващото място. Златото е 19 пъти по-тежко от водата и 7 пъти е по-тежко от материала в реката, затова, движейки се по реката, се утаява на определени места. Едни от основните места за вземане на проби са: вътрешни страни на завоите. Цепки по скалисти напречни дъна в коритото на реката. Зад или отпред големи камъни в реката. Корените на дърветата също са добри капани за наличието на самородно злато. Границата на бързата река и точно където се успокоява.

Често при вземане на проби за злато търсачите намират и магнетит, или т.нар. черен пясък. Той е 17 пъти по-тежък от водата и се отлага на местата, където би се отложило и самородното злато, в този смисъл наличието на магнети показва, че ако има злато, то е около магнетита, но самият магнетит не е гаранция, че ще има самородно злато. Когато се вземе проба от местата, посочени по-горе, и в легенчето има над 5-8 златинки, е препоръчително да се сложи улей и да се прекара този материал през него, като по този начин ще увеличите скоростта на промиване многократно.

Промиването на самородно злато е уникално хоби, защото включва разходката сред природата с приятели или със семейството, където може да се насладите на чудесни гледки и да се заредите с положителна енергия. Това е приключение, което си заслужава. Пожелаваме ви успех!

 

Оглеждайте се за цепки и джобове във водата

Когато се тръгне по дадена река и се набляга на качествени проби се минава не повече от 500 метра до 1 километър на ден. Търсенето на самородно злато с металдетектор е малко по-различно. По този начин се търси самородно злато по руслата на златоносните реки и по изветрени склонове в близост с тях, т.е. там, където няма дървета и залесяване в близост. При търсене в коритото на реката се оглеждайте за цепки и джобове, където евентуално са се отложили по-тежките материали, включително и самородно злато. Тежките метали, които вървят ръка за ръка със самородното злато, по тези места са желязо, оловни сачми, пирончета, кламери и други метални предмети. Внимателно се изчиства всичко от джобовете и цепките в легенчето, след което се промива. Може да останете доста приятно изненадани от крайния резултат. Ако джобовете и цепките са във водата, тогава използвайте ръчната помпа, с която внимателно засмуквайте материала пак в легенчето, и го промийте. Често се случва металотърсачът да засече не от златния прах в цепката, а от желязно пиронче, около което има много ситно 
самородно злато.

 

Магазините „Клондайк“

Специализиран магазин за металотърсачи и аксесоари за промиване на злато е магазин “Клондайк” в Пловдив, който отвори на 1 март 2021 година. Там може да видите и да получите на най-конкурентни цени на оборудване от всички световни производители, тъй като са официални представители. Адресът на магазина в Пловдив е: булевард “Руски” 7, телефон 0878 197 821. Адресът на магазин “Клондайк” в София е: улица “Цар Симеон” 160, телефон 02/421 95 31. Може да разгледате всички артикули на сайта www.mdetectors.bg.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Джек Лондон!

Джек Лондон!

29.08.2021 | 13:31

Кметството на Пловдив е истински а не имагинерен Клондайк! След като станеш кмет, вече си милионер по дефолт! Наследяваш всички корупционни канали от сметосъбирането до транспорта и всички услуги, които предлага администрацията! Сумите са главозамайващи около 50мил.лв годишно! Да сигурно 50%са финансови разходи за да те крепят и да не те разследват но както казва народа"Със стиснати кълки деца не се раждат"! Айде, честито на печелившите!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?