Следвайте ни

Как да си наемем бавачка от държавата

viber icon

Безработни родители и такива, които искат да се върнат на работа след първата или след втората година от майчинството, могат да кандидатстват за осигуряване на бавачка за децата си, съобщиха от социалното министерство. От възможността могат да се възползват майките и бащите на подрастващи до 12 години. Това е възможно благодарение на програмата „Родители в заетост“, която беше удължена до 2023 г.

За целта бяха отпуснати допълнително 15 млн. лв. Общият ресурс на програмата е 65 млн. лв., като към момента са сключени договори за осигуряване на детегледачи в размер на близо 54 млн. лв. През годините от възможността са се възползвали общо 5429 български семейства. До 2019г. пловдивските семейства, които са ползвали услугите на такъв тип детегледачка, са били 279. 

Графика: Александър Саркизов

Държавната бавачка е жена над 54 години със средно образование, сочат данни на социалното министерство. 70 на сто от тях са в напреднала възраст, останалите са между 30 и 54 г. Има и шест 18-годишни детегледачка, една от тях е била в Пловдив. Всяка втора бавачка е със средно образование, а висшистите са завършили педагогическа специалност. Важно да се отбележи е, че родителите сами избират най-подходящия човек за гледане на децата им. Баби, дядовци и роднини също могат да получават заплата от държавата. Условието е да са регистрирани в бюрата по труда.

Детегледач може да се наеме до 18 месеца. Родителите на деца до 5г., които не са записани на ясла или детска градина, може да получат детегледач за до 8ч дневно. Хората с три или повече деца до 12г., записани в детска градина или училище – за до 4ч. Ако майката или бащата на децата са безработни, те трябва да започнат работа до четири месеца след одобрение по програмата. 

Кандидатстването става в бюрата по труда по настоящ или постоянен адрес. Повече информация за условията и необходимите документи можете да прочетете ТУК.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?