Следвайте ни

Как да преброим врабчетата? Древната птичка изчезва от градовете

viber icon

България за четвърти пореден път брои врабчетата в страната. Преброяването се извършва само от доброволци, регистрирани на сайта на кампанията vrabcheta.bg. Това е платформата, на която се събират данните - посочва се броят на преброените врабчета. През тази година събитието ще е между 9.00 до 12.00 ч.

Врабчебройците трябва да разполагат със свободни 10 минути в този времеви период, за да преброят пернатите на избраното от тях място и да въведат данните на сайта.

„Важен момент е въвеждането и на нулеви резултати, т.е. ако на избраната локация за периода на броене от 10 минути не бъдат наблюдавани врабчета трябва да бъде въведена цифрата "0" за съответния вид врабчета, казват от Българското дружество за защита на птиците, които са организатори на кампанията "Ние броим врабчетата". 

„Не ми е ясно как за 3 часа ще се преброят, но ми се стори любопитно и реших да пробвам. Още в 9 часа застанах на балкона От балкона си успях да преброя едно врабче. Видях и една чайка, но това не се брои. Питам се обаче ако човек от моя блок реши да го прави – няма ли да преброим едни и същи врабчета“, казва Петър Иванов. 

Организаторите са помислили и за факта, че не всеки прави разлика между врабчетата. В платформата vrabcheta.bg има много информация за трите вида пернати, срещащи се в нашата страна - домашното, полското и испанското. Така всеки може да научи отличителните белези, както и много любопитни факти за тях. Има опция и за тестване на знанията в специално създадената викторина - "Какво знаеш за врабчетата?".

През трите изминали години на преброяване най-голям е делът на домашното врабче - около 70 на сто от всички записани видове. Почти не се променя и числеността на полското врабче, като регистрираните такива са между 18-29%.  Най-малък относителен дял заема испанското врабче - до пет процента. Има и ясно изразена тенденцията най-висок брой места с нулеви наблюдения да са регистрирани в столицата. Този дял отнесен към общия брой места, на които се провежда преброяването, показва, че в между 16 и 33 на сто от местата, които са отбелязани на картата, не се установяват врабчета.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?