Следвайте ни

Как да избегнем прегряване на колата в жегата?

viber icon
Жегата се отразява негативно не само на нас самите, но и на автомобила ни. Високата температура се оказва сериозно изпитание за двигателя.

Но ако сте запознати с някои препоръки може да избегнете непланирани ремонти през лятото.

Как да подготвим колата си за лятото?

1. Направете диагностика на охладителната система

Първото правило, което помага да поддържате автомобила си в изправно състояние дори в жегата, е посещението в автосервиз преди началото на летния сезон. Това не е задължително, но ще ви спести куп неприятности, пише actualno.com. 

При диагностика на охладителната система механикът ще провери всички тръби, ще промие радиатора, ще провери нивото на охлаждащата течност и в идеалния случай ще долее нова.

Проверката на термостата и изправността на помпата също е препоръчителна. Специално внимание трябва да се обърне и на вентилатора.

2. Следете температурата на двигателя

Спазването на температурния режим на двигателя може не само да удължи експлоатационния му живот, но и да го предпази от необратими последици. Стрелката не трябва да е над 90 ° C (средна скала на температурния сензор), но някои двигатели имат свои собствени конструктивни характеристики. Те предполагат работа на двигателя при по-високи температури, до 100-105 ° C.

Какво да правим при прегряване?

1.Включете печката на максимална степен

Ако сте в задръстване и забележите, че стрелката на температурния сензор се е вдигнала, в никакъв случай не изключвайте двигателя. За да се понижи бързо температурата, е достатъчно да включите печката на максимум. Това ще позволи на двигателя да проведе топлообмен с вътрешността на автомобила и така температурата ще падне с няколко градуса.

2. Увеличете оборотите на двигателя

Друг вариант, колкото и странно да звучи, е да увеличите оборотите на двигателя. Чрез "подаване на газ" скоростта на циркулация на антифриза в системата ще се увеличи, като по този начин течността бързо ще отведе топлината от двигателя. Когато стрелката на температурния сензор спадне малко, двигателят може да бъде изключен и да се установят причините за прегряването.

3. Проверете нивото на охлаждащата течност

След като отворите аспиратора, трябва незабавно да проверите нивото на охлаждащата течност, която най-вероятно се е изпарила заради прегряване. За да допълните минималния запас, можете да използвате обикновена дестилирана вода и след това да я източите заедно с останалата част от антифриза за подмяна. Но не бързайте да развивате капачката на разширителния резервоар. След като системата се разхерметизира, въздухът ще влезе в нея и течността незабавно ще заври, при което тя ще се повдигне нагоре и може да причини изгаряне.

За да избегнете това, капачката никога не трябва да се отвива рязко. Завъртайки я постепенно, трябва да изчакате, докато контейнерът спре да съска. След това с помощта  на парцал, можете внимателно да я отвиете и да добавите течност в резервоара.

Ако и тази процедура не помогне, посетете най-близкия автосервиз. Шофирането в това състояние може да причини необратими щети на двигателя.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Алахулю

Алахулю

25.06.2021 | 06:40

"Включете печката на максимална степен" - такава тъпня се получава като превеждаш с Гугъл преводач.....

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?