71
Следвайте ни

Кацаров: След 10-15 дни ще имаме голям проблем, ако не спрем COVID вълната ВИДЕО

viber icon

Ако се стигне до най-лошия сценарий, ще се пращат болни в други държави, заяви министърът

Най-лошият сценарий за страната ни е да се изчерпа капацитетът на болниците и те да не могат да приемат пациентите. Това заяви пред NOVA здравният министър д-р Стойчо Кацаров. По думите му настоящата вълна трябва да бъде овладяна за 10-15 дни.

„След 10-15 дни ще имаме голям проблем. Вчера имахме среща с директорите на болниците в София, те разкриват постоянно нови легла, но капацитетът и като хора, и като респиратори е почти изчерпан”, обясни д-р Кацаров. Респиратори нямало и в Държавния резерв. Обещание, че ще получим такива дошло от Световната банка. Европейският комисар по здравеопазването пък предлагал, ако се стигне до най-лошия сценарий, да се пращат болни в други държави.

„Не искам да плаша хората, но ситуацията е изключително сериозна и това ни е принудило да прибегнем към такива мерки, които видно е, че не са популярни”, заяви д-р Кацаров. Ако мерките бъдат бойкотирани от хората, те няма да свършат работа, смята още министърът.

„Ако мерките не сработят следващите 10-15 дни, единствената алтернатива на мерките е пълен локдаун”, заяви министър Кацаров. Ако мерките сработят, децата от 1 до четвърти клас първи ще се върнат на училище.

„Това е първото нещо, което ще отпадне”, обеща министърът.

Той коментира и спорния въпрос защо ресторантите работят, а децата не ходят на училище.

„Да, парадокс е. Но с една съществена разлика. При влизане в ресторант с документ, където всички на това място са с такъв документ – това вече е безопасна среда, в училищата такива изисквания не са въведени”, обясни министър Кацаров.

„В плана е записано до 500 на 100 000 болни, ние увеличихме тази граница на 750 на 100 000. Сега в София минава 900 на 100 000, така че тази възможност да се посещава организирано, не е възможна. Има много сериозна съпротива от родителите да се тестват децата и това е също нещо, с което не може да не се съобразиш. Беше поставен въпросът за тестове през носа, аз казах, че аз докато съм министър, няма да позволя на малки дечица да им се бърка в носа от когото и да е било. Сега обсъждаме други възможности за щадящи тестове за деца, обсъждаме ги с родители, Министерството на образованието. Ако намерим съгласие за такъв подход, аз съм готов да въведем такъв подход и да върнем децата”, заяви министърът.

„Вариантът, който обсъждаме в момента, е дали биха се съгласили родителите и учителите да въведем това, което сме въвели и на други места, посредством тестване на хора с щадящи тестове. Но ако това не се възприеме, ние нямаме друга възможност”, каза Кацаров. „Ако се възприеме този подход то няма как и учителите да не покажат документ, че са преболедували, че са ваксинирани или тествани”. 

Детските градини и яслите няма да бъдат затваряни при никакви условия.

От понеделник преболедувалите преди повече от половин година и тези с антигенен тест ще могат да си изкарат сертификат с номера, който са получили при тествването и с ЕГН. Ако не могат да се справят сами през интернет, могат да го направят там, където е правен теста, в лаборатория или РЗИ.

„Мненията на повечето експерти са, че антителата не са доказателство, че си се заразил. Не са сигурно доказателство. Това е мнението на по-голямата част от експертите. Има информация, че ЕК обсъжда този въпрос с учени от различни страни. Ако те преценят, че това е допустимо, че има достатъчно научни доказателство, можете да бъдете сигурни, че ще бъде въведено незабавно в нашата страна”, каза министърът.

Зеленият сертификат може да бъде наложен и на служителите на гишета. Въпросът в момента се обсъждал.

Хората, които ще проверяват за спазване на мерките, също задължително трябва да имат зелени сертификати.

„Към днешна дата не предвиждаме различни мерки от тези на предишните избори”, обясни Кацаров.

Ваксини имало достатъчно от всички желани. Той коментира и фалшивите сертификати.

„Ако не разберем сериозността на проблема, никакви правила няма да ни помогнат. Това е въпрос на съзнание на хората, на съпричастност, да разберем че ни касаят. Да спасите себе си и близките си. Ако отсега не го разбираме, няма какво да стане”, каза министърът.

Относно тестовете, д-р Кацаров обясни, че те ще са безплатни, но ще се плаща пробовземането.

„Пределната цена е 10 лева, надявам се да е и по-ниска. Лабораториите не могат да искат повече от 10 лв., по-малко могат. В момента се сключват договори с лабораториите, които желаят”, заяви министър Кацаров.

Няма нито 1 противопоказание за поставяне на ваксините, дори при автоимунните заболявания, обясни министърът.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (28)

Нали

Нали

23.10.2021 | 17:44

Вярва ли някой на анкетата на Марица, че Радев има 40 процента подкрепа а Герджиков 37? Да им припомня на драскачите от Марица, когато подправят данните, че на миналите президентски избори, в Пловдив Цецка Цачева имаше близо десет процента повече подкрепа от фатмака! Кого лъжете, Пловдив никога не е бил червен!

Отговори
5 4
Нали

Нали

23.10.2021 | 17:39

Стойчоооо, боклyч червен, вместо да размахваш сертификати и да ограничаваш хората, ДА БЕШЕ ВЗЕЛ ДА РАЗЯСНИШ НА ХОРАТА, ЧЕ СА ОБЛЪЧЕНИ С ЛЪЖИ И ДА ПОКАЖЕШ ПОЛЗИТЕ ОТ ВАКСИНИТЕ!!!!!! Но Нали си гнидa руменрадева некадърна, се оплете в собствените си лъжи! Щеше да е смешно ако не умираха хора за тази ти некадърност! Боклyк!

Отговори
6 3
Марица защо не отразявате поредния скандал!

Марица защо не отразявате поредния скандал!

23.10.2021 | 16:53

С помощ от Варна, Георги Гергов иска да установи пълен контрол над Панаира https://podtepeto.com/novini/s-pomosth-ot-varna-georgi-gergov-iska-da-ustanovi-pulen-kontrol-nad-panaira/

Отговори
0 0
Ковидчо:

Ковидчо:

23.10.2021 | 16:23

Прав беше генерал Мутафчийски когато ви говореше че ще се мре яко, но тогава му се подигравахте. Хак да ви е сега.

Отговори
11 4
Проф. Радка Аргирова: Новите мерки и ограничения са закъснели

Проф. Радка Аргирова: Новите мерки и ограничения са закъснели

23.10.2021 | 16:10

"Много редки са случаите на зарязване след ваксиниране, дори и да има, симптомите минават леко, няма тежки усложнения, а смъртните случаи са единици. В болницата го виждаме всеки ден - от 60 души на легло двама са ваксинирани. Постковид синдромът - сърдечни усложнения, белодробните са сериозни, начало на бъбречни заболявания, рядко усложнение на ендокринните органи, увреждане на централната нервна система. Някои от смущенията сами отминават, но има хора, при които не отминават“

Отговори
7 6
Нали

Нали

23.10.2021 | 15:05

Проблемът е от момента в който радевата хунта, от която и Кацаров е член, завзе управлението на държавата!

Отговори
13 4
Айляк

Айляк

23.10.2021 | 14:43

Пак идете и гласувайте за зеления чорап и служебните му министри, за Чалгаря и сценаристите му, за чорбановци.Видяхте докъде ни докараха.

Отговори
15 4
Изпусна един двама

Изпусна един двама

23.10.2021 | 14:54

Защо ли?

Отговори
2 3
Нали

Нали

23.10.2021 | 15:55

Да, пропусна Гнома и Бойкикев!

Отговори
3 3
Българопитеци

Българопитеци

23.10.2021 | 13:42

Ген. Мутафчийски като ви говореше му се смеехте

Отговори
19 11
Лекар

Лекар

23.10.2021 | 14:40

Нали! "Сети се Мара, да се побара."

Отговори
6 3
Европа

Европа

23.10.2021 | 13:29

https://tapnewswire.com/2021/10/breaking-eu-parlement-opposes-vaccine-mandate-agenda/

Отговори
3 1
Луд

Луд

23.10.2021 | 13:23

Да им дам банковата сметка като са се загрижили за моето благоденствие и здраве да ми преведат 1милион евра

Отговори
8 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?