1939
Следвайте ни

Кацаров разкри причината за ниска ваксинация и конспиративни теории в България

viber icon

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се срещна с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) д-р Андреа Аммон.

Двамата обсъдиха епидемичната обстановка у нас, основните предизвикателства, пред които сме изправени в разгара на поредната вълна от COVID-19, ваксиналното покритие у нас, както и връщането на учениците в клас.

В срещата участваха и заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Димитър Петров, началникът на кабинета Лидия Чорбанова, съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Д-р Кацаров посочи причините за ниските нива на ваксинация у нас. По думите му те са свързани с нашата история, религия, народопсихология. „От друга страна популистките правителства, които управляват страната ни през последните години, ни превърнаха в модел на корумпирана държава. Това е благоприятна среда за развитие на теории, които не са базирани на науката“, посочи здравният министър.

И уточни, че от 1 година сме в политическа криза, а от 6 месеца – в предизборна кампания. „Партиите правят всичко възможно да спечелят повече гласове, като прокарват антиваксърски мнения. В тази ситуация е много трудно да се прилагат непопулярни мерки. Дори най-меките ограничения са причина за протест“, обясни д-р Кацаров и  посочи: „Чакаме изборите в неделя, да се успокоят политическите страсти и битката за живот да вземе превес над битката за гласове на избирателите“.

По време на срещата здравният министър припомни, че преди 2 седмици у нас е въведен зеленият сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19. По думите му през този период над 250 хил. души са се имунизирали с първа доза от ваксините срещу COVID-19. „Рязко се увеличи и броят на направените тестове. По този начин повече безсимптомни хора се изолират навреме, което спомага за намаляване разпространението на COVID-19“, посочи д-р Кацаров.

 „Сегашната вълна е най-тежка в сравнение с предишните. Над 30% повече са заразените, но общата смъртност е по-ниска, броят на хоспитализираните е по-малък. Това се дължи на възможността за лечение в извънболнична помощ в т. нар. COVID зони. Също така още през лятото разработихме и Национален план за справяне с пандемията“, изтъкна той.

Д-р Аммон от своя страна посочи: „Не само България е с ниски нива на ваксинация. Вирусът мутира и затова тази вълна е по-опасна. Трябва да въвеждате мерки, които да са адаптирани към страната ви. Много важно е до хората да стигат съобщения, на които те да вярват. В повечето държави лекарите са хората, на които най-много се има доверие.“ Д-р Кацаров обясни, че е създаден Обществен съвет по ваксинация с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

Двамата обсъдиха и връщането на учениците в училище. „Малко са ваксинираните ученици в България на възраст между 12 и 18 г. В общините с висока заболяемост децата не ходят на училище. Надяваме се тази седмица в клас да върнем най-малките ученици от първи до четвърти клас, като децата ще бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи тестове. Учителите и персоналът, които нямат зелен сертификат, също ще се тестват. Целта е и учениците, и учителите да се върнат в безопасна училищна среда“, подчерта здравният министър.

И д-р Аммон, и д-р Кацаров са категорични, че разумът трябва да надделее над страха, а хората трябва да осъзнаят, че справянето с пандемията зависи от усилията на всеки един от нас. Д-р Аммон разговаря и с експерти от Националния център по заразни и паразитни болести.

В програмата на директора на ECDC е включена среща във виртуален формат с експертните съвети по „Епидемиология“, „Инфекциозни болести“, „Клинична имунология“, както и с представители на всички регионални здравни инспекции, на Етичната комисия за клинични изпитвания, на Българския лекарски съюз.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Аз не успорвам

Аз не успорвам

08.11.2021 | 23:36

нищо а искам да го натъпча на сТою в гърлото мръсно и вонящо на смрад

Отговори
2 1
ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ОСПОРВАМ ДОВОДИТЕ ВИ И ВИ СЕ РАДВАМ

ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ОСПОРВАМ ДОВОДИТЕ ВИ И ВИ СЕ РАДВАМ

08.11.2021 | 22:58

Човек, на който нямат доверие, призовал към доверие в нещо. Смях в залата

Отговори
4 2
ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ОСПОРВАМ ДОВОДИТЕ ВИ И ВИ СЕ РАДВАМ

ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ОСПОРВАМ ДОВОДИТЕ ВИ И ВИ СЕ РАДВАМ

08.11.2021 | 22:56

кои партии подкрепят антижаксарството - твоята и тези на изчегъртването - тогава кво се оплакваш?

Отговори
3 3
ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ОСПОРВАМ ДОВОДИТЕ ВИ И ВИ СЕ РАДВАМ

ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ОСПОРВАМ ДОВОДИТЕ ВИ И ВИ СЕ РАДВАМ

08.11.2021 | 22:53

Ей СТОЮ. нема да лъжеш - кой говореше, за малкото гриче, кой беше против мерките и маските, кой говори за лошо управление на кризата и измисли по-добър план, а после нямаше куража да го приложи?

Отговори
3 2
ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ОСПОРВАМ ДОВОДИТЕ ВИ И ВИ СЕ РАДВАМ

ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ОСПОРВАМ ДОВОДИТЕ ВИ И ВИ СЕ РАДВАМ

08.11.2021 | 22:49

пиши

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?