Следвайте ни

Кабинетът реши: Отнемането на книжката за неплатени глоби остава

viber icon

Слагането на шофьорската книжка „на трупчета“ и свалянето на номерата на автомобила на водачи с неплатени в срок глоби, остава в сила. На заседнието си днес кабинетът одобри становище на Министерския съвет по конституционно дело № 11 за 2020 г., образувано по искане на омбудсмана на Република България. Според обществения защитник Диана Ковачева  две постановки в Закона за движението по пътищата са противоконституционни. Става дума за чл. 171, т. 1, буква „д“ и т. 2, буква „к“ от ЗДвП.

В първия казус става дума за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач, който шофира „с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба“. 

Второто спорно положение също касае шофьорите с неплатени в срок глоби, чиито автомобили се спират от движение да заплащането на наложената санкция. 

През последните месеци стотици шофьори бяха неприятно изненадани заради неплатените си глоби, наложени от КАТ. Много такива случаи имаше и по граничните пунктове, където непускането на страната беше невъзможно при борчове към бюджета от санкции за нарушения на пътя. 

В становището на правителството от днес обаче е застъпена тезата, че оспорените разпоредби не нарушават правото на свободно придвижване по територията на страната и на напускане на нейните предели и правото на личен живот, както и че не е нарушен принципът на правовата държава. 

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Оня с коня

Оня с коня

26.08.2020 | 19:31

Как така Борисов ще се откаже от рекета. Нали чекмеджетата се пълнят от рекети. Рекетира бизнеса, рекетира и обикновенните хора.

Отговори
5 2
лонгур

лонгур

26.08.2020 | 15:53

ОСТАВКА-СЪД-ЗАТВОР ЗА ШАЙКАТА!

Отговори
14 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?