Следвайте ни

Животни в БГ зоопарк "крещят" за спасение, държавата нехае

viber icon

Вече три месеца зоопаркът в Кюстендил е затворил за посетители, поради липса на лиценз, лоши условия за животните си и нужда от спешен ремонт, сигнализират mediacafe.bg.

Незаконната обстановка и недопустимите обстоятелства обаче не са нещо ново. Паркът е създаден през 1962 година, от 2009 година се стопанисва от общината при мизерни условия и тесни клетки за всички обитатели. Някои от местните казват, че дивите котки не могат да издържат и умират в агония. Общината твърди, че няма пари, за да осигури адекватна среда за съществуване на животните и явно 12 години не иска да се справи със ситуацията.

А в абсолютен контраст Добрич са успели да намерят работеща схема за изграждане на близка до естествената среда зоологическа градина и да създадат метод за удовлетворяващо поддържане на всяко от животните.

Габриела Георгиева от Кюстендил от малка посещава зоопарка в родния си град, от 14 години води децата си там. Последно е била броени дни преди да го затворят и твърди, че състоянието не само не се е променило, а дори се е влошило.

Днес кюстендилци са силно разтревожени и гневни, защото се стигна до там животните сами да крещят за спасение. От няколко дни ревът на лъва кънти из целия град като плач за помощ.

„Този вик ме накара да напиша публикация в социалните мрежи. Едва ли ревът е провокиран от чисто природен нагон на животното. Масово мнение е, че става прекалено силен напоследък. Свързах се с представителка на фондация „Четири лапи“, която каза, че може да не го боли, но това не означава, че му е добре. Особено го чуваме нощем, когато градът утихне.“, казва Габриела.

Тя е изненадана от интереса на хората и вълната, която е създала след себе си. Получава информация за дейностите и намеренията на други емоционално ангажирани граждани към казуса, тъй като фондации, общини, институции и министерство не предприемат никакви действия за подобряване на ситуацията освен коментиране и подписки. А в това време животните продължават да живеят в микроклетки и бетон час по час.

„Гълъбите, колкото и да са непретенциозни, също бяха в един кафез, който далеч не е достатъчен чисто пространствено, бяха натъпкани един до друг. Не знам на дивите прасета и китайските малки прасета дали им  е това пространство, аз не съм отявлен биолог, но просто от чисто човешка гледна точка не е редно да се гледат така. Не ми харесват условията, в които живеят животните.“, разказва още Георгиева.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

.........

.........

20.08.2021 | 16:18

Безочие държите мъчите ги само за да взимате някакви пари дори и храната колкото и малко да е я крадете

Отговори
1 0
Една

Една

19.08.2021 | 22:59

Спасете животните от ада в който се намират. Природозащитници намесете се спешно.

Отговори
1 0
Някоя си

Някоя си

19.08.2021 | 22:05

Абе дайте животните в друг зоопарк докато оправите вашия ...срамота животните да страдат така

Отговори
2 0
Роро

Роро

19.08.2021 | 08:49

Поредното доказателство, че човекът е най-лошото същество на тази планета!

Отговори
8 0
Къде са зелените

Къде са зелените

18.08.2021 | 23:23

Природозащитници, вдигайте врява не само ,като ви се дават пари.

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?