46
Следвайте ни

Жестока драма за българин, обвинен за трафик на хора в Гърция

viber icon

Сагата започва през 2019 година и допреди пет дни никой от семейството на Стефани Тодорова не подозира, че животът им ще се превърне в ад. 

Баща й Тошко Тодоров-Машора, е арестуван.

Две полицейски коли на РУ Карлово отиват пред дома им, закопчават 64-годишния мъж и казват на съпругата и дъщерята, че има европейска заповед за арест. Два дни всички са в неведение. После става ясно, че Машора е обвинен в Гърция в трафик на хора, а южната ни съседка настоява за неговото екстрадиране.

Началото на историята е съвсем банално. През 2019 година Тошко Тодоров обявява за продан два кемпера. В дома му идват един българин от Плевен - Цветомир Цветков Иванчев, на 41 години, и един италианец. Двамата купувачи се спират на по-големия кемпер и се договарят да го закупят. Казват, че не искат оборудването, което учудва съпругата му и него самият.

Българинът от Плевен купува туристическия автомобил с договор за покупко-продажба на негово име, който е нотариално заверен в Карлово. Така сделката приключва и возилото е прехвърлено. От там нататък никой не е чувал и  виждал купувачите. 

Месец след покупко-продажбата 28 бежанци от Ирак, Иран и Бангладеш са намерени изоставени от трафикантите в същия този кемпер в Драма. Гръцките власти установяват, че малкият и големият талон на возилото се водят още на името на Тошко Тодоров.

Започва разследване. Издирват се Тошко Тодоров, мъжете, които са купили кемпера от него и трафикантите на бежанците, които вероятно са същите - купувачите българин и италианец. До момента в България следа от Цветомир Иванчев няма и никой не знае къде е той.

Гръцките власти казват, че искат екстрадация на Машора, защото талоните са на негово име. Там ще се гледа делото за трафик на хора. Семейството и близките на Машора, който продължава да е в ареста, са ужасени. Има безспорни доказателства, че в периода на залавянето на бежанците и на изчезването на истинските трафиканти-между 1 септември и 1 ноември 2019 г., Тошко Тодоров е бил на работа в България и не е напускал пределите на родината си. 

Мъжът дълги години е бил международен шофьор, но от 5 години работи като шофьор в карловска фирма. Неговият работодател е направл справка и му е издал служебна бележка, че в този период мъжът е бил на работа. Единственото му излизане зад граница през последните години е на 29 ноември 2019 г., близо месец след периода, сочен от разследването. Тогава той, съпругът на дъщеря му и негови приятели отиват на почивка в Гърция при свой познат. 

Малко след залавянето на бежанците Машора е бил обявен за международно издирване, но никой не го е търсил в Столетово, нито в Карловско. 

Борбата на семейството е мъжът да не бъде екстрадиран в Гърция, защото там законите са жестоки и го заплашват, ако бъде признат за виновен, стотици години затвор.

Дъщеря му Стефани разтревожена сподели, че знае за случай, в който българин е осъден в Гърция за трафик на хора на 253 години. Според тамошните закони Машора може да получи по 15 години затвор за всеки един бежанец, заловен в кемпера. 

Схемата да вземат парите на бежанците и да ги зарежат насред пътя, както в случая са направили трафикантите, не е рядкост. При разпита бежанците са разказали, че са им взели по 3 хиляди долара на човек, за да ги закарат до определена точка, но ги зарязали в Драма и избягали. 

На 12 октомври в Окръжен съд-Пловдив ще се гледа искането за екстрадиция, а на 14 октомври мярката за постоянен арест. Пловдивски адвокати са на мнение, че ролята на защитата в случая е само формалност и ще е цяло чудо, ако Тодоров не бъде екстрадиран.

 По силата на европейските закони нашият съд едва ли ще откаже екстрадация. В Гърция Тошко Тодоров ще трябва да наеме гръцки адвокати, запознати с тамошното законодателство и да се бори да докаже невинността си. 

Адвокати разказаха, че преди години по подобен начин българка е била обвинена в убийство в Германия, била е екстрадирана там, доказала е невинността си, и че е била в България в сочения период на престъплението, след което била освободена. 

Дъщерята на Машора разказа още, че баща ѝ има здравословни проблеми със сърцето. А след два месеца има планирана операция по смяна на става.

Междувременно в село Столетово стартира подписка срещу екстрадирането на Тодоров, инициирана от дъщерята и кмета Мирослав Колев, пише "Блиц".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Машора

Машора

10.10.2021 | 00:00

Като мина нотариуса да беше минал и през КАТ да си направиш дерегистрация с договора. Къде се е чуло българин и италианец да купуват стар кемпер от Карлово. Че в Италия са по-евтини от тука бе. Не се ли усъмни поне малко? Успех с делото . Независимо колко стотици години затвор дава съдът в Гърция, максимално се лежи там 14 години някъде.

Отговори
0 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?