Следвайте ни

Жеги още две седмици, тази неделя - 43 градуса в Пловдив и Хасково

viber icon

Горещите дни продължават у нас докъм 12-13 август, като още днес и утре у нас ще има регистрирани над 40 градуса. До абсолютните максимални температури за нашата страна от 44-45 градуса няма да се стигне, обясни пред БТА климатологът проф. Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Той припомни, че на 5 юли 2000 г. в Пловдив е измерена температура от 45 градуса и това е най-високата температура, отчетена в България.

Според него, хубавото в тази поредица от дни с наднормални и рекордни температури е, че въздухът е сравнително сух, като относителната влажност в обедните часове е под 30 процента. "Ако влажността беше двойно повече - 60 процента, както е нормално, навън нямаше да се живее и изключително тежко щеше да се понася горещината", отбеляза климатологът.

По нашето Черноморие винаги има бриз и високите температури се понасят по-лесно, но и на морето може да се получи топлинен или слънчев удар, каза проф. Георги Рачев. Слънцето е много силно и е много високо над хоризонта. Затова и на морето трябва да се пие повече вода и да се носи шапка.

Винаги максималните температури в България и периодите с наднормални температури се наблюдават, когато навлиза тропичен въздух от Северна Африка. Синоптичната обстановка сега е такава и е повтаряща се, като над България се пренася много топъл, горещ и сух въздух, който повишава температурите, обясни проф. Георги Рачев. Той прогнозира, че до 12-13 август максималните температури в София ще са от 33 до 35 градуса. В неделя се очаква у нас да има един "температурен връх", а във вторник-сряда се очертава "втори връх на топлината", каза климатологът.

Според него, тази неделя в района на Видин и Плевен, както и в района на Пловдив, Хасково и Димитровград температурите могат да достигнат дори до 42-43 градуса. Поне засега няма да могат да достигнат този температурен рекорд от 2000 г., но ще го доближат.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Кумчева

Кумчева

30.07.2021 | 12:05

сега разбираме че през 2000 е били 45 градуса бяха казали тогава че е 41 градуса

Отговори
0 1
3,22

3,22

30.07.2021 | 07:45

И тази гербаджийска подметка се опитва да стресира хората!

Отговори
3 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?