Следвайте ни

Жълт код за сняг и преспи в страната, карайте внимателно

viber icon

234 машини обработват към момента републиканските пътища, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите, съобщават от АПИ. Обработката на настилките продължава като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника.

Проходът „Петрохан“ е проходим при зимни условия, снежната покривка в района е около 40 см. От 17:00 ч. на 9 март, когато започна снеговалежът, до момента снегопочистващата техника на пътноподдържащата фирма обработва настилката на прохода и работата не е спирала.

Утре в 14 области в страната – Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Сливен, Кърджали и Хасково е определен жълт код за потенциално опасно време със значителни валежи от сняг и условия за снегонавявания.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, напомнят от АПИ. 

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

В София пътищата се обработват със смеси срещу заледяване. По-силен е снеговалежът в планинските райони, съобщават от Столична община.

Към момента 60 снегопочистващи машини на терен извършват обработки със смеси срещу заледяване. Обработват се опасни и стръмни участъци, трасета на обществения транспорт в районите „Витоша”, „Панчарево”, „Люлин”, „Красно село”, както и общинските пътища в „Панчарево”, пътищата за кварталите „Вердикал” и „Клисура” в район Банкя.

В момента градският транспорт извършва всичките си обичайни маршрути.

Напомняме на шофьорите да карат с автомобили, оборудвани за движение при зимни условия и да се движат със съобразена скорост и внимателно, заявяват още от Столична община.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?