Следвайте ни

Жалко! Корабът „Радецки“ без круизи заради пандемията

viber icon

Единственият кораб-музей на Балканите – „Радецки“, който беше открит преди ден след като беше реновиран, трябва да спре круизите си.

Въпреки че има всички разрешителни за плаване, заради пандемията в него могат да пътуват 35, вместо възможните 100 пасажери. Това обаче прави плаванията финансово неизгодни, което е причина те да бъдат отменени, пише "Монитор".

В началото на юни миналата година правителството отпусна 437 000 лева за планов преглед и ремонт на „Радецки”. В късната есен и началото на зимата на кораба, свързан с подвига на Христо Ботев и неговата чета, са извършени ремонти по корпуса и надстройките, на рулевата система, кингстоновите сандъци, котвените вериги и гребните двигателни колеса. Реновирането е извършено на пристанището в румънския град Браила.

След пристигането на кораба в България на 30-и януари, експертите на Националния исторически музей продължиха работата по представянето на кораба пред надзорните органи за продължаване на срока на корабното удостоверение и започнаха работа по обновяването на музейната експозиция на кораба. От началото на юни музей „Параход Радецки” посреща своите посетители с изцяло обновена музейна експозиция, посветена на Ботев и проследяваща историческите събития от май 1876 г.

Една от атракциите, които предлага параход „Радецки” на посетителите, е едночасова разходка в акваторията на Козлодуй. Плаванията се извършват само в месеците май – октомври. За целта корабът е регистриран като плавателно средство и подлежи на технически надзор, извършван от дирекция „Речен надзор” – Лом на изпълнителна агенция „Морска администрация”. Засега обаче тези круизи не са възможни. Но посетителите са добре дошли на борда на легендата, за да усетят духа на Ботев и да разгледат експозицията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?