Следвайте ни

Извънредно! Нинова оттегли оставката си

Конгресът на социалистите започна работа в зала 1 на НДК с мнозинство от 661 присъстващи делегати

viber icon

Лидерът на БСП Корнелия Нинова оттегли оставката си на 49-ия Конгрес на партията. Именно това беше и основната тема, която делегатите трябваше да обсъдят на форума в неделя, предава Nova.

До лидерската криза се стигна след загубата на евроизборите, когато Нинова се оттегли, а вътрешната опозиция поиска промени в партийния устав.

„Не внасям пред Конгреса своята оставка, като съм напълно наясно какво ще последва и какво ще ми коства това. Другари, имах избор между два варианта. Първият: оставка на всяка цена, на инат, запазване на личното ми достойнство и его и юридически хаос, политически срив преди местни избори. Вторият: поемам имиджови щети върху себе си, което се отразява на моя личен авторитет, но предпазвам партията от хаос, битки за овладяването й с нечисти цели, загуба на подкрепа, срив в доверието и загуба на местни избори”. Така Нинова аргументира оттеглянето на оставката си.

Още преди първия час на Kонгреса, в залата заваляха призиви от областни структури на БСП да остане на поста си. А самата тя се изправи пред делегатите и направи своята равносметка за последните три години, в които е начело на левицата. 

„Преди три години ме избрахте за председател с програма, в която има ясно пет разписани ангажименти: 3 за БСП и 2 за България. За партията – предложих преместване на тежестта от централната партия към общинските структури и увеличаване на субсидията за тях. Променихме устава така, че всеки член на партията да избира председател. Увеличихме финансирането на структурите два пъти, за да можете да работите спокойно. Отменихме организационните съвети, които ви сменяха ръководствата насила. Отворихме партията за млади и подготвени хора, които да са мост – 13 депутати имаме до 40 г., 46 от депутатите за първи път са такива“. С тези думи Нинова се обърна към делегатите на Конгреса.

„Точките, които обещах с грижа за България: През 2016 г., когато ме избрахте, заявих, че правителството на Бойко Борисов води страната към катастрофа и обещах да сме опозиция – изпълних го. Отказахме договорки за власт и пари. Ангажирах се пред вас да направим план за развитие на страната и изваждането й от кризата – изготвихме Визия за България след над 500 срещи с експерти от цяла България“, каза още Нинова.

"Георги Гергов ми поиска оставката. Отвори се стара рана от личните огорчения, от амбициите за властта в БСП. И аз декларирах пред Националния съвет, че подавам оставка, и Не се отричам от това. Различни политически и икономически лобита задвижиха интересите си за овладяване на БСП и поставяне начело на друг председател. На тези бизнесмени, които отвън се опитват да се бъркат в партийните ни работи, искам да кажа: Наиграхте се в последната една седмица! Затворете си портфейлите!", каза още Нинова от трибуната на Конгреса.

„Важното е да със стои това, което упорито се избягва – сериозен анализ за причините за загуба на два последователни избора", коментира от своя страна Сергей Станишев.

Конгресът започна работа в зала 1 на НДК с мнозинство от 661 присъстващи делегати от общо 780 регистрирани, съобщава БГНЕС. По решение на ръководството от конгреса заседанието се води от Деница Златева и Янаки Стоилов.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

намръщенЪ

16.06.2019 | 23:20

ГЕРБ да почерпят, наесен ще им е по-лесно вече

Отговори
0 1

Батко

16.06.2019 | 13:45

Еми на тия години едва ли има цикъл, а както знаем власт се дава само с кръв! Браво на комунистката!

Отговори
5 2

16.06.2019 | 13:24

Браво Нинова, истинска седесарка.

Отговори
9 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?